Zelfonderzoek 25 augustus 2016

Israël pleit zichzelf vrij: niets fout gedaan in Gaza…

Israëlische leger verklaart zichzelf onschuldig aan ‘incidenten’ tijdens aanval op Gaza in 2014.

Op 25 augustus 2014 werd het huis van de familie Hasanin bestookt vanuit Israëlische gevechtsvliegtuigen. Abdel Aziz, 14 (foto), zijn broer Hadi, 12, en zijn vader, 47, kwamen bij de luchtaanval om het leven. (foto en informatie: Al Mezan Centrum voor Mensenrechten)

Het Israëlische leger heeft een zevental onderzoeken afgerond naar “incidenten” tijdens de Gaza-oorlog van 2014. Conclusie: het Israëlische leger is onschuldig. Het gebrek aan onafhankelijkheid en de onbevredigende uitkomst van interne Israëlische onderzoeken, is een van de redenen dat de Palestijnen Israël willen aanklagen voor oorlogsmisdaden bij het Internationale Strafhof in Den Haag.

Het meest dodelijke voorval tijdens de Gaza-oorlog vond plaats in het zuidelijk gelegen Rafah op 1 augustus 2014. De Israëli’s lanceerden een luchtaanval op een gebouw waar, naar ze aannamen, de prominente Hamas-commandant Nazmi Zoroub verbleef. 15 leden van de Zoroub familie kwamen bij het luchtbombardement om het leven.

Volgens het rapport was de beslissing dit gebouw te vernietigen “niet in strijd met het principe van proportionaliteit vanwege het verwachte militaire voordeel”. Familielid Adel Zoroub, geïnterviewd door the Guardian, ontkent dat Nazmi Zoroub in het gebouw verbleef. Volgens hem werd Nazmi Zoroub gewond in een andere Israëlische aanval.

Ook de mortierbeschieting van een VN-school in Rafah, waarbij 10 personen omkwamen, werd uitgevoerd in overeenstemming met “de geldende procedures”. De beschieting werd destijds sterk veroordeeld door VN secretaris-generaal Ban Ki-moon en werd door de Verenigde Staten “schandelijk” genoemd.

Volgens het Israëlische rapport treft het leger ook geen blaam voor andere incidenten zoals de luchtaanval van 20 juli 2014 waarbij 7 leden van de Ziyadeh-familie omkwamen of een dag later toen 12 leden van de Siyam-familie werden gedood.

Tijdens de 50-dagen durende oorlog van 2014 werden meer dan 2.200 Palestijnen gedood en 73 Israëli’s. Aan Palestijnse kant waren de meeste slachtoffers burgers: meer dan 1400 volgens VN-cijfers, waarvan 487 kinderen. Scholen, ziekenhuizen en VN-gebouwen werden massaal getroffen door de beschietingen en bombardementen. Dit is in strijd met de Geneefse Conventies die bepalen dat burgers geen doelwit mogen zijn en dat niemand onnodig mag lijden als gevolg van militaire acties.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy