In Israël is hysterisch gereageerd op een voorgenomen ontmoeting van EU-diplomaten met de Israëlische organisatie B’Tselem. Tegen die achtergrond woont de Israëlische premier Netanyahu maandag een EU-top bij waarvoor hij zichzelf heeft uitgenodigd.
Op zondag 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, zullen diplomaten van de Europese Unie (EU) een ontmoeting hebben met de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. De door de EU-ambassadeur in Tel Aviv gearrangeerde bijeenkomst heeft tot hysterische reacties uit Israëlische regeringskringen geleid. Daarover bericht onder meer Haaretz (€).
Een voorbeeld van de hysterie is afkomstig van de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, waarover Netanyahu zelf de scepter zwaait:
For reasons unknown, the EU people believe that the way to Israelis’ hearts is by spitting in their faces. We are again seeing the same patronizing approach of preaching hypocritical, condescending morality, that just pushes away rather than bringing closer. It is sad and superfluous.
Ook Naftali Bennett, minister van Onderwijs en van Diasporazaken, en leider van de religieus-nationalistische partij Habayit Hayehudi, gebruikte grote woorden:
The European Union loses no opportunity to needle the State of Israel and persists in its unilateral ways. This attitude makes the EU a less relevant player by the day.
Wie hieruit opmaakt dat de EU misschien voor het eerst consequenties heeft getrokken uit Israëls voortdurende misdaden tegen de Palestijnse bevolking heeft het mis. De uitbarstingen betreffen een ontmoeting van EU-vertegenwoordigers met een van Israëls meest vooraanstaande organisaties op het terrein van de mensenrechten. In Israël staat zo’n ontmoeting gelijk aan hoogverraad.
Dat bleek eerder dit jaar toen Netanyahu zijn ontmoeting met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel op scherp zette. Reden: Gabriel had ook een afspraak met de NGO’s B’Tselem en Breaking the Silence. Door Netanyahu voor het blok gezet koos de Duitser voor zijn afspraak met de NGO’s en keerde huiswaarts zonder Netanyahu te ontmoeten.
Netanyahu maakte aansluitend duidelijk geen afspraken meer te zullen maken met ministers en diplomaten die hun bezoek aan Israël gebruiken voor een ontmoeting met organisaties die ‘Israëlische soldaten belasteren en als oorlogsmisdadigers willen laten vervolgen’. Daarmee wordt vooral gedoeld op de twee genoemde NGO’s, waartegen in Israël een ware heksenjacht is ontketend.
Het komt dan ook goed uit dat Netanyahu maandag 11 december, een dag na de door hem verketterde bijeenkomst tussen B’Tselem en de EU-diplomaten, zijn opwachting maakt in Brussel. Daar is hij te gast op de bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen. Bij die gelegenheid kan hij tekst en uitleg geven over zijn uitvallen naar Europa, waarin hij – hoogst ongebruikelijk – de Europese bevolking betrok. Bovendien kan hem nogmaals worden uitgelegd dat mensenrechtenorganisaties in Europa van belang worden gevonden voor het functioneren van een democratische rechtsstaat.
In Brussel komt Netanyahu overigens terecht in een gezelschap waarbinnen grote irritatie bestaat over de wijze waarop de Israëlische premier, met dedain voor het protocol, in feite zichzelf heeft uitgenodigd. De meeste Europese leiders vernamen het nieuws van zijn komst via een verklaring van Netanyahu’s ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is voor het eerst sinds 1995 dat een Israëlische premier een EU-top bijwoont.
De actie van Netanyahu, die zelfs buitenlandchef Mogherini verraste, doet denken aan de wijze waarop hij zichzelf in 2015 toegang verschafte tot het Amerikaanse Congres. Daarmee bruuskeerde hij het geldende protocol en president Obama. Zijn poging om op die manier Obama’s Iran-beleid te saboteren werkte averechts en leidde tot chaos binnen de Amerikaanse politiek.
Diezelfde Amerikaanse politiek zal mogelijk van invloed zijn op de bijeenkomst van maandag. Als president Trump vandaag bekendmaakt Jeruzalem te zullen erkennen als Israëls hoofdstad – een actie waarin Netanyahu zonder twijfel gekend is – geeft dat Netanyahu’s bezoek nog sterker het karakter van een overval.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur