'Verlichting' 17 augustus 2016

Leukemie patiënt weigert collaboratie en sterft

Jonge Palestijnse leukemiepatiënt sterft na marteling en chantage door Israël.

De 19-jarige Yousef Younis uit Gaza had leukemie. Yousef ging begin dit jaar vanuit Gaza naar Nabloes, op de Westelijke Jordaanoever, om behandeld te worden in het Al-Najah Ziekenhuis. Op 14 april 2016 werd Yousef gearresteerd bij het Israëlische “Arraba”-checkpoint, vlakbij Jenin.

Hij werd 13 dagen vast gehouden in het Askalon detentiecentrum en onderging –volgens mensenrechtenorganisatie Al Mezan– fysieke en psychologische martelingen. Hij werd gedwongen urenlang op een kleine metalen stoel te zitten, geboeid en werd uitgescholden en verbaal onder druk gezet. Op 27 april 2016 werd hij vrijgelaten, zonder dat er een aanklacht tegen hem werd ingediend.

Op 28 juni 2016 werd Yousef overgebracht naar het Hadassah Ein Kerem ziekenhuis in West-Jeruzalem waar hij acht dagen verbleef, voordat hij terugging naar Gaza. Hij kreeg een afspraak voor een beenmergtransplantatie in hetzelfde ziekenhuis. Nadat sommige familieleden kleine hoeveelheden beenmerg hadden afgestaan ter controle en hij een bevestigde afspraak in het ziekenhuis had voor de operatie, kreeg Yousef geen toestemming van de Israëlisch autoriteiten om Gaza te verlaten.

Vier dagen later ontving Yousef een telefoontje van de Israëlisch inlichtingendienst: hij zou toestemming krijgen naar het Israëlische ziekenhuis te reizen als hij met hen zou samenwerken. Yousef weigerde en de Israëlisch autoriteiten gaven hem geen toestemming om Gaza te verlaten. Op 8 augustus stierf Yousef als gevolg van zijn ziekte.

Volgens Al Mezan schendt Israël het internationaal humanitair recht door Palestijnen uit Gaza het recht te ontzeggen vrijelijk te reizen en medische zorg te ontvangen. Sinds begin 2016 arresteerde Israël 20 Palestijnen bij de Erez Grenspost (tussen Gaza en Israël), waarvan vijf patiënten en vier begeleiders. De verzoeken van 67 patiënten om Gaza te verlaten voor  medische zorg werden tot dusver niet ingewilligd.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy