Practical joke 31 december 2017 Lees meer over

Nep-premier van Polen beweegt VS tot aandacht voor ‘crisis in Binomo’

Fake news? Nee, wel een fake premier, die van VN-ambassadeur Nikki Haley complimenten krijgt voor de opstelling van Polen in de kwestie-Jeruzalem. Als tegenprestatie belooft Haley aandacht te besteden aan de Russische inmenging op het eiland Binomo.

Het Russische komische duo Vovan & Lexus, alias de Poolse premier Mateusz Morawiecki, nam de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley in de maling: ‘Als premier van Polen steun ik het Amerikaanse besluit over Jeruzalem.’

‘We volgen de situatie op Binomo op de voet.’ Op de geluidsband is de stem van de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley te horen, in een telefoongesprek met een man die zich uitgeeft voor de net aangetreden Poolse premier Mateusz Morawiecki. In werkelijkheid is hij de helft van het Russische duo Vovan & Lexus, befaamd om zijn practical jokes. ‘Het is een van die onderwerpen die regelmatig de kop opsteken in de Zuid-Chinese Zee’, zegt Haley, die beaamt dat de Russen de verkiezingen in de niet bestaande eilandstaat hebben beïnvloed. ‘Of course they did. Absolutely.’

Amerikaanse dank

De geluidsopname dateert van 21 december, de dag waarop de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) zich uitsprak over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De kritische Jeruzalem-resolutie werd met overweldigende meerderheid aangenomen: 128 stemmen voor, negen tegen – een forse terechtwijzing voor de Amerikanen en Israëli’s. Vijfendertig landen onthielden zich van stemming, waaronder Polen.

Later op de dag rinkelt de telefoon van Haley. Het is de dubbelganger van Morawiecki, die haar verzekert dat Polen achter de Verenigde Staten (VS) staat en daarom blanco heeft gestemd. Haley bedankt hem in alle toonaarden, biedt hem Amerikaanse steun op andere thema’s aan en verklaart desgevraagd dat niet de Russen, maar naar haar mening de Egyptenaren achter een eerdere Veiligheidsraad-resolutie tegen het besluit van Trump zaten. Die resolutie wist Haley met een Amerikaans veto onschadelijk te maken.

De Krim is geen Jeruzalem

De Russische nep-premier van Polen weet wel een paar onderwerpen waarop hij Amerikaanse support kan gebruiken. Neem nou de Russische dreiging. Hij polst de Amerikaanse opstelling met betrekking tot de Russische houding tegenover Europa en het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Interessant is om Haley nogmaals het Amerikaanse Krim-standpunt te horen verkondigen. Het schiereiland behoort tot Oekraïne, stelt ze, en de Russische bezetting en annexatie zullen met Amerikaanse sancties bestraft blijven zolang Rusland zijn ‘vijandige actie’ volhoudt. Het is het spiegelbeeld van de Amerikaanse opstelling met betrekking tot het in 1967 door Israël bezette en geannexeerde Oost-Jeruzalem.

Tussendoor grinnikt de nep-premier over het dreigement van Trump en Haley aan het adres van landen die in de Algemene Vergadering vóór de Jeruzalem-resolutie stemden. Hoe zit het met die zwarte lijst?, informeert hij terloops. ‘Het is een lijst die we altijd in ons geheugen zullen houden’, zegt Haley, die beaamt dat Trump de lijst zal raadplegen als landen voor Amerikaanse steun aankloppen, ‘voordat hij een besluit over die steun neemt’.

Fake state Binomo

En dan is er natuurlijk de zorgwekkende kwestie-Binomo, het vlak bij Vietnam gelegen eiland dat zich onlangs onafhankelijk heeft verklaard. Met een zware Russische tongval probeert ‘Morawiecki’ de naam van de fake state voor Haley te spellen, maar dat lukt niet. Geen punt: Haley is op de hoogte van de situatie en herkent ook de lange arm van het Kremlin. De nep-premier waarschuwt haar dat het Amerikaanse consulaat op Binomo mogelijk gevaar loopt. Je weet maar nooit met die Putin. De Amerikanen zijn zich ervan bewust, zegt Haley.

Dan moet de hilarische uitsmijter nog komen. ‘By the way’, zegt de nep-premier op de valreep:

The former prime minister of Poland, Beata Szydło, told me that she was harressed by Mr. Trump in 2012.

De gewoonlijk vlot van de tongriem gesneden Haley valt stil. ‘Really?’, mompelt ze. Ja, is het antwoord:

And now she feels sorry that she rejected him in such a rude manner.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy