Tot voor kort kon de familie Al-Muhtasib in vrijheid haar huis verlaten. Een gewelddadig bezoek van Israëlische militairen maakte daar een eind aan. Snapshot van een leven onder bezetting.
Op een middag in augustus kreeg de familie Al-Muhtasib, levend in het hart van de Palestijnse stad Al-Khalil (Hebron), onaangekondigd bezoek van Israëlische militairen, die toegang tot de woning claimden omdat zich daar een verdachte zou ophouden. Eenmaal binnen bleek het bezoek een ander doel te hebben: een van de twee toegangsdeuren tot het huis werd dichtgelast. Daarbij werd geweld gebruikt tegen de huiseigenaar, een 55-jarige vrouw.
Dat weten we dankzij getuigenissen van de familieleden, opgetekend door een veldwerker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem en – samen met een door de familie gemaakte video – gepubliceerd op B’Tselems website. De gevolgen voor de familieleden zijn groot. Verlaten zij hun huis via de enige nog bruikbare deur, dan wacht hen een gedwongen gang door Israëlische checkpoints, vol vertraging en vernedering, en gebonden aan strenge openingstijden. Alternatief: een lange en kostbare taxirit of een gevaarlijke tocht over de daken van aangrenzende woningen.
Het dichtlassen van de achterdeur van de Al-Muhtasibs vormt een snapshot van het leven onder bezetting. Door dergelijke ingrepen wordt de Palestijnen letterlijk hun vrijheid ontnomen. Het doel: hen het leven onmogelijk maken in de verwachting dat zij op een dag ‘vrijwillig’ hun huis, hun stad en hun land zullen verlaten.
Al-Khalil (Hebron) is een van de schrijnendste voorbeelden van Palestijnse steden die zuchten onder vijftig jaar Israëlische militaire bezetting. Temidden van 215 duizend Palestijnen heeft Israël er een joodse kolonie gesticht, bewoond door circa zevenhonderd Israëli’s. Het Israëlische leger is met veel machtsvertoon aanwezig om de joodse kolonisten ruim baan te geven ten koste van de lokale Palestijnse bevolking; die wordt onderdrukt met fysiek geweld en een permanent systeem van checkpoints, versperringen en verboden.
Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.
Tineke Lodders Politica