Drie Amerikaanse joden zijn geweigerd op de vlucht die hen naar Israël moest brengen. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa verbood hen in opdracht van Israël aan boord te gaan. Joods of niet joods, wie zich tegen de Israëlische bezetting keert is niet langer welkom in Israël.
‘Mijn hart is gebroken en ik ben woedend’, zei rabbi Alissa Wise nadat Lufthansa-personeel haar maandag in Washington had verhinderd aan boord te gaan van haar vlucht naar Israël. Wise maakte deel uit van een delegatie van 23 afgevaardigden van joodse, christelijke en islamitische organisaties. Vijf van hen werd op gezag van Israël de toegang tot het vliegtuig geweigerd. Onder hen drie leden van de Amerikaanse vredesorganisatie Jewish Voice for Peace. Daarnaast liet Lufthansa afgevaardigden van de Presbyterian Peace Fellowship en de organisatie American Muslims for Palestine in Washington achter.
Het gezelschap zou in Israël en bezet Palestina ontmoetingen hebben met religieuze en mensenrechtenorganisaties. Een woordvoerder van Lufthansa bevestigde dat de vijf naar aanleiding van een schriftelijke opdracht van de Israëlische autoriteiten niet aan boord zijn toegelaten, maar tastte in het duister omtrent Israëls beweegredenen:
We don’t know who these people are. We have no information as to why the Israeli government does not want them to enter. We simply have to abide by the rules and regulations of every country in which we operate.
De Israëlische regering weigerde een toelichting op het besluit te geven, maar de vijf gedupeerden kennen geen twijfel over de oorzaak: die ligt in hun steun voor de oproep van circa 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties om Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) te dwingen de rechten van het Palestijnse volk te respecteren. Eerder deze maand werd bekend dat Israël in juni is begonnen met het weren van buitenlandse ‘BDS-activisten’. Daarmee trad in maart aangenomen wetgeving in werking, die bepaalt dat personen ‘die een publieke oproep tot een boycot hebben gedaan of hebben toegezegd aan zo’n boycot deel te nemen’ voortaan persona non grata zijn.
In een persbericht hekelt Jewish Voice for Peace het Israëlische beleid om mensen vanwege hun politieke opvattingen de toegang tot het land te ontzeggen. De nieuwe wetgeving is een uitbreiding van de al veel langer gehanteerde ‘raciale, religieuze en etnische profilering van Palestijnse, Arabische en islamitische bezoekers’, schrijft de organisatie, maar het is voor het eerst dat joden vanwege hun politieke standpunten de toegang tot het land wordt geweigerd. Eens temeer wordt duidelijk dat de democratie en tolerantie waarop Israël zich graag laat voorstaan alleen van toepassing zijn op personen die de repressieve Israëlische politiek tegenover de Palestijnen steunen, stelt rabbi Alissa Wise:
Israel denied me the ability to travel there because of my work for justice for Palestinians, even though I’m Jewish and a rabbi. I’m heartbroken and outraged. This is yet another demonstration that democracy and tolerance in Israel only extends to those who fall in line with its increasingly repressive policies against Palestinians.
De Israëlische wetgeving om buitenlandse zogenaamde ‘BDS-activisten’ uit het land te weren leidde in maart tot ophef in kringen van met name Amerikaanse joden. Velen van hen zijn voorstander van een boycot van producten uit de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) in bezet Palestina. De wetgeving snijdt hen af van het land waarmee zij diepe banden hebben. Zelfs geharnaste tegenstanders van BDS stelden bij die gelegenheid dat Israëls zelfverklaarde ‘Oorlog tegen BDS’ weleens averechts zou kunnen uitpakken: Israël vraagt op deze manier om een nog veel hardere boycotcampagne, was de teneur.
Ook Shakeel Syed, bestuurslid van de organisatie American Muslims for Palestine en een van de vijf reizigers die in Washington moesten achterblijven, verklaarde dat hij zich met extra energie zal inzetten voor gelijkberechtiging van de Palestijnen. Syed werd door een Lufthansa-employé uit de rij gehaald terwijl hij met zijn boarding card in de hand klaarstond om het vliegtuig binnen te gaan. Lufthansa weigerde hem de schriftelijke Israëlische opdracht te tonen. Syed:
As a person of faith, Israel’s denial of my right to visit the Holy Land doesn’t dampen, but rather, emboldens my pursuit of justice and peace for Palestinians and long overdue freedom for Palestine.