Maandagavond werd een diplomatieke rel tussen Israël en Jordanië in de kiem gesmoord. De Jordaniërs hielpen Israël uit de brand en eisen nu dat Israël de status quo rond de Al-Aqsa herstelt.
Tussen Israël en Jordanië heeft zich een ‘blitz-crisis’ afgespeeld die voor de Israëli’s goed is afgelopen. Aanleiding was een incident dat zich zondagmiddag afspeelde in het privé-appartement van een Israëlische ambassadebewaker in de Jordaanse hoofdstad Amman. Een 17-jarige Palestijn die meubels kwam afleveren voor het appartement zou de bewaker met een schroevendraaier te lijf zijn gegaan, waarop deze hem doodschoot. Ook de aanwezige Jordaanse huisbaas werd doodgeschoten; dat zou ‘per ongeluk’ zijn gebeurd.
Andere verslagen maken melding van een conflict over de betaling van de meubels als aanleiding voor het geweld. De gedode Palestijn leefde en studeerde in Jordanië en werkte naar verluidt als vakantiekracht bij het meubelbedrijf. Daarnaast wordt de vraag gesteld waarom een 17-jarige met een schroevendraaier een professionele, gewapende bewaker te lijf zou gaan, en zich daarvoor niet tenminste beter zou bewapenen. Het feit dat hij dit gedaan zou hebben onder de ogen van een getuige – de huisbaas – maakt de zaak nog raadselachtiger.
Feit is dat de bewaker zijn toevlucht nam tot de Israëlische ambassade, waar besloten werd de uit twintig personen bestaande staf naar Israël te evacueren. De angst bestond dat de demonstraties die in Amman plaatsvonden tegen de Israëlische schending van de status quo rond de Al-Aqsa-moskee zouden overslaan naar de ambassade.
Het vertrek van de staf werd echter belet door de Jordaanse veiligheidsdiensten, die de bewaker wilden ondervragen over de omstandigheden van de schietpartij. Dat werd vervolgens door de Israëli’s niet toegestaan onder verwijzing naar diens kennelijke diplomatieke status van onschendbaarheid. Aldus ontstond een nerveuze patstelling, die maandag leidde tot druk diplomatiek verkeer en een telefoongesprek van de Israëlische premier Netanyahu met de Jordaanse koning Abdullah.
Volgens de Israëlische krant Haaretz zou Abdullah druk op Netanyahu hebben uitgeoefend om de crisis rond Al-Aqsa op te lossen en de daar door Israël geplaatste apparatuur te verwijderen. Van zijn kant heeft Abdullah bijgedragen aan het oplossen van de ambassade-crisis. Een compromis werd gevonden door het verhoor van de bewaker te vervangen door het passief aanhoren van diens verklaring in het bijzijn van Israëlische diplomaten. Aansluitend keerde de Israëlische ambassadestaf huiswaarts. In ruim 24 uur werd de crisis bezworen.