De Palestijnse Autoriteit heeft Issa Amro op borgtocht vrijgelaten. De prominente Human Rights Defender werd zes dagen eerder gearresteerd.
De Palestijnse Autoriteit heeft Issa Amro op borgtocht vrijgelaten. De prominente Human Rights Defender werd zes dagen eerder gearresteerd.
Zondag heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) de vooraanstaande Palestijnse mensenrechtenactivist Issa Amro vrijgelaten. Amro, een door de VN en de EU erkende Human Rights Defender, werd zes dagen eerder gearresteerd vanwege kritiek op het repressieve beleid van de PA. Op zijn arrestatie volgde een golf van verontwaardiging en protest. Amro werd op borgtocht vrijgelaten. De aanklachten tegen hem blijven overeind.
De PA beschuldigt Amro van ‘het zaaien van tweespalt’ en van overtreding van de in juni per decreet ingevoerde Cyber Crimes Law. Aanleiding: Amro had het op sociale media opgenomen voor Ayman Qawasmah, directeur van de Palestijnse radiozender Al-Hurriyah. Die zender was daags daarvoor bij een nachtelijke inval door Israëlische troepen ontmanteld en voor zes maanden gesloten.
Daarop beschuldigde Qawasmah de Palestijnse leiders van het feit dat zij niet in staat zijn de samenleving te beschermen tegen de agressie van de bezetter – en riep hen op tot aftreden. Daarmee raakte hij een open zenuw. Wat betreft ‘veiligheid’ – een eufemisme voor gecoördineerde onderdrukking – werkt de PA samen met Israël. Dat impliceert onder meer dat Palestijnse burgers niet door de Palestijnse politie worden beschermd, en bloot staan aan dagelijkse Israëlische razzia’s en andere vormen van geweld en willekeur. Israël kan z’n gang gaan.
De PA zette vol in om de kritiek weg te poetsen. Qawasmah werd gearresteerd. Journalisten die erover schreven werden geïntimideerd. Daarop liet Issa Amro van zich horen. Op Facebook riep hij journalisten op te blijven publiceren, en gevallen van intimidatie aan hem door te geven. Vervolgens werd ook hij gearresteerd. In een eerder artikel beschreven wij de kwestie in detail.
Amro’s arrestatie leidde tot een storm van protest van organisaties en burgers uit alle delen van de wereld. De eis tot zijn vrijlating is nu door de PA, hangende de zaak, gehonoreerd. Het vervolg moet worden afgewacht. Qawasmah werd medio vorige week al vrijgelaten.
Het absurde feit doet zich voor dat Amro ook in Israël terechtstaat. Het land dat zich zo vaak beklaagt over de afwezigheid van ‘Palestijnse Gandhi’s’ doet er in werkelijkheid alles aan om die uit te schakelen. Op dit moment zitten 6279 politieke gevangenen in Israël vast, onder wie dertien leden van het Palestijnse parlement, talloze leiders van maatschappelijke organisaties, en driehonderd kinderen.
Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.
Doekle Terpstra
Bestuurder