Onderbelicht 15 januari 2018 Lees meer over

Wat vinden de Palestijnen eigenlijk zelf?

In het Nederlandse debat zijn Palestijnse stemmen zeldzaam. Dat betekent niet dat ze er niet zijn. Maak kennis met Mazin Qumsiyeh.

Presentatie door professor Mazin Qumsiyeh in Vancouver, Canada.

Mazin Qumsiyeh is een Palestijnse wetenschapper en auteur. Hij is geboren in de stad Bayt Sahur, gelegen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever in de nabijheid van zijn huidige woonplaats Bethlehem. Daar is hij directeur van het mede door hem opgerichte Palestine Museum of Natural History.

Daarnaast is Qumsiyeh een bevlogen activist, die stelling neemt tegen de Israëlische bezetting en kolonisering van zijn land en de rol die het Palestijnse leiderschap onder president Mahmud Abbas daarin speelt – onder meer door de ‘veiligheidscoördinatie’ met Israël.

Qumsiyeh schreef meerdere boeken en talloze artikelen, zowel vanuit zijn rol als wetenschapper als die van voorvechter van Palestijnse rechten en mensenrechten in het algemeen. Op YouTube is een recente presentatie (Vancouver, zomer 2017) van hem te bekijken. Hij is te volgen op Facebook, maar verspreidt ook een frequente nieuwsbrief, waarin hij verslag doet van zijn leven onder bezetting en zijn passie voor de Palestijnse biodiversiteit.

Demonstratie tegen Palestijnse leiders

In zijn meest recente nieuwsbrief (zondag 14 januari) schrijft Qumsiyeh over een voor die dag geplande demonstratie van Palestijnen tegen hun eigen leiders. Driekwart van de Palestijnen wil dat Abbas opstapt en beoordeelt de Palestijnse Autoriteit (PA) – in het leven geroepen onder de Oslo-akkoorden als frame voor de tweestatenoplossing – als corrupt. Uit de nieuwsbrief:

The PLO Central Committee, composed of aged leaders […], is meeting today/Sunday at Al-Muqataa building in Ramallah at 6 PM. Activists have called for [a] demonstration starting at 5 PM in Manara Square to march to the Muqataa.

They called for bringing Palestinian flags and placards calling on the Palestinian Authority of Mahmoud Abbas to end this charade, immediately implement reconciliation agreements and return to a representative PLO with all Palestinian factions and end all security collaboration with the occupiers. 

In other words go back to become a real PLO (Palestine Liberation Organization). Join us Today/Sunday at 5 PM at Manara Square and bring placards and flags. If we are 10 or 10,000 it is important.

Steun aan de Al-Tamimi’s en Al-Nabi Salih

Ook beschrijft Qumsiyeh een zaterdag afgelegd solidariteitsbezoek aan Al-Nabi Salih, het dorp van de door Israël opgepakte Ahed al-Tamimi en haar familie. Daar werden hij en honderden andere bezoekers door Israëlische bezettingstroepen beschoten met traangasgranaten.

Hundreds of us had a resistance festival in Nabi Saleh yesterday even as the apartheid forces blocked village entrances. We visited the injured, and we rallied with families of the kidnapped and murdered. The Israeli army attacked us with a barrage of poisoned tear gas.

Yet another Tamimi youth was kidnapped by the apartheid regime from his home in Nabi Saleh. Mohammad is 19 and is cousin to Ahed 17 who is still held in Israeli prisons. And two more youths were murdered by the same terrorist army.

Qumsiyeh is een van de vele Palestijnse stemmen die er wel degelijk zijn, maar die in Nederland amper gehoord worden. Lezers met interesse in zijn nieuwsbrieven kunnen zich daarvoor inschrijven. Mediavertegenwoordigers kunnen met behulp van deze gegevens contact met hem opnemen.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy