En dat zijn 41 t/m 44 14 juli 2017 Lees meer over

Twee aanvallen in bezet Palestina hebben zes doden tot gevolg

Bij een aanval van het Israëlische leger op een Palestijns vluchtelingenkamp en een aanval van drie Israëlische Palestijnen op Israëlische politieagenten zijn vanmorgen vroeg zes doden gevallen.

 De berichtgeving over de aanvallen is exemplarisch voor de vooringenomenheid van de Nederlandse media.

Wanneer Nederlandse media berichten over een dodelijke schietpartij in Israël en Palestina betekent dat vrijwel zeker dat zich onder de slachtoffers Israëli’s bevinden. Over de veel frequentere gevallen waarbij alleen Palestijnse doden vallen, wordt vrijwel nooit bericht. Vandaag wordt die realiteit bevestigd naar aanleiding van een aanval door Palestijnse Israëli’s op Israëlische politieagenten, waarover door onder meer de Volkskrant en de Telegraaf wordt bericht. Over de aanval van Israëlische bezettingstroepen op een Palestijns vluchtelingenkamp, waarbij opnieuw een jonge Palestijn werd gedood, wordt niet bericht.

Hieronder een video-opname waarop te zien is hoe een van de Palestijnse aanvallers door Israëlische troepen wordt gedood.

Israëlische razzia’s: geen nieuws

Vanmorgen vroeg vielen Israëlische bezettingstroepen op de Westelijke Jordaanoever het Palestijnse vluchtelingenkamp Al-Duhayshah binnen. Bij de inval werden twee jonge Palestijnen opgepakt en een derde gedood. De gedode Palestijn is geïdentificeerd als de 18-jarige Bara’a Hamamda. Getuigen verklaarden dat het Israëlische leger buitensporig geweld gebruikte bij de aanval. Een legerwoordvoerder verklaarde dat Israëlische militairen zouden zijn bekogeld met stenen en ‘explosieven’.

Eergisteren werden twee Palestijnse tieners doodgeschoten bij een vergelijkbare Israëlische aanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin. Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever vinden dagelijks razzia’s plaats door Israëlische bezettingstroepen, die standaard gepaard gaan met grof geweld tegen ongewapende burgers. Door de VN werden in 2016 bijna vijfduizend razzia’s geregistreerd – 95 per week – op Palestijnse steden, dorpen en vluchtelingenkampen. Bij deze nachtelijke invallen werden duizenden, veelal jonge Palestijnen uit hun huizen gehaald en afgevoerd, en vielen talloze doden en gewonden. Over deze praktijk wordt door de Nederlandse media echter niet of nauwelijks bericht; voor de gemiddelde Nederlander is de in Palestina/Israël bestaande realiteit volstrekt onbekend.

Aanval op Israëli’s: wél nieuws

Het nieuws dat de Nederlandse media vandaag wél haalde betreft een aanval van drie Israëlische jongeren van Palestijnse komaf op Israëlische politieagenten. De aanval vond plaats in door Israël bezet Oost-Jeruzalem. Dat stadsdeel vormt het toneel van een agressieve Israëlische kolonisering, waarbij de lokale Palestijnse bevolking met alle middelen het leven onmogelijk wordt gemaakt. In de berichtgeving door de Nederlandse media ontbreekt dit perspectief volledig; zelfs de Israëlische bezetting blijft ongenoemd.

Volgens getuigen vond de aanval plaats in de oude stad, toen drie Israëlische Palestijnen op een motorfiets van dichtbij schoten op Israëlische politieagenten. Aansluitend vluchtten zij het terrein van de Haram al-Sharif (‘Tempelberg’) op, waar zich onder meer de Al-Aqsa-moskee bevindt. Daar werden zij door Israëlische troepen doodgeschoten. Op een video is te zien hoe een van hen, ongewapend en geen enkele bedreiging vormend voor de overmacht die hem omringde, door Israëlische troepen werd geliquideerd. Toegesnelde medische hulpdiensten werden door de Israëlische politie verhinderd om bijstand te verlenen.

Twee van de drie bij de aanval gewond geraakte Israëlische politieagenten overleden in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Het zou gaan om de 30-jarige Hail Stawi en de 22-jarige Kamil Shakib Shinan. De doodgeschoten Israëlische Palestijnen werden geïdentificeerd als Muhammad Jabarin (29), Muhammad Hamid Abd al-Latif Jabarin (19) en Muhammad Ahmad Mufdal Jabarin (19) uit Umm al-Fahm. Deze stad ligt op Israëlisch grondgebied, maar kent een voornamelijk Palestijnse bevolking.

Israëlische reactie

Als reactie op de aanval nam Israël direct zijn toevlucht tot het collectief straffen van de lokale bevolking. Zo werd de oude stad afgesloten en werd het Haram al-Sharif-complex ontruimd; daarbij zouden ook personeelsleden en geestelijken zijn gearresteerd. Onder hen de grootmufti van Jeruzalem, Shaykh Muhammad Hussayn, die stelde dat het voor het eerst sinds 1967 is dat Israël het belangrijke vrijdaggebed volledig onmogelijk maakt. Andere bronnen stellen dat een vergelijkbare situatie zich eerder voordeed in 2014 en 1990. Hoewel door Israël voortdurend beperkingen worden opgelegd aan gelovigen die de Haram al-Sharif willen bezoeken, betreft dat meestal Palestijnse mannen tussen circa 15 en 55 jaar oud.

De gebeurtenissen van vandaag brengen het totale aantal Palestijnen dat dit jaar door Israëlisch geweld is omgekomen op 44. In diezelfde periode kwamen tien Israëli’s om ten gevolge van Palestijns geweld; onder hen de twee vandaag gedode politieagenten.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy