Onderzoek wijst uit: geen steun voor pro-Israëlbeleid kabinet

Zes op de tien Nederlanders wijzen het kabinetsbeleid ten aanzien van Israël-Palestina af. Dat is vier maal zo veel als de schamele 15 procent die het nog steunt. Verandering van beleid mag niet langer uitblijven.

De steun voor het kabinetsbeleid halveerde tussen oktober 2023 en april 2025 van 29 tot 15 procent. © Tabel uit het ‘Onderzoek Israël-Palestina april ’25’ van Ipsos I&O

Dat blijkt een onderzoek van peilingbureau Ipsos I&O waarvan de uitkomsten maandag werden gepresenteerd. Sinds 7 oktober 2023 deed Ipsos drie eerdere peilingen naar de mening van het Nederlandse publiek over het ‘conflict’.

Zelfs binnen de traditionele pro-Israëlpartijen VVD, PVV en CDA is het kabinet zijn steun kwijt.

De belangrijkste conclusie is dat 59 procent van de respondenten het kabinetsbeleid ten aanzien van het ‘conflict tussen Israël en de Palestijnen’ afwijst. Dat is vier maal zo veel als de 15 procent die het beleid steunt. Zelfs binnen de traditionele pro-Israëlpartijen is het kabinet zijn steun kwijt. Van de VVD-kiezers staat nog slechts 32 procent achter het Israël/Palestinabeleid; van de PVV-kiezers 23 procent; van de CDA-kiezers 20 procent. Wat betreft de VVD en het CDA is sprake van een aardverschuiving.

Afname van steun voor het kabinetsbeleid, uitgesplitst naar politieke voorkeur. Opmerkelijk is de ontwikkeling bij D66 (van 34 naar 1 procent), maar zeker ook bij CDA, PVV en VVD. [c] Tabel uit het ‘Onderzoek Israël-Palestina april ‘25’ van Ipsos I&O

Een meerderheid van 54 procent van de Nederlanders vindt dat de regering kritischer moet zijn op Israël. Dat is zes keer zo veel als de 9 procent die meer steun voor Israël bepleit, en ruim vier maal zo veel als de 13 procent die de huidige aanpak goed vindt.

Verder vindt 57 procent van de Nederlanders Israëls militaire reactie op de aanvallen van Hamas buitenproportioneel (13 procent vindt van niet); 49 procent ziet de tweestatenoplossing als enige manier om het voortdurende geweld te beëindigen (11 procent vindt van niet); daarnaast zegt 44 procent de nuance in het Nederlandse debat te missen (slechts 9 procent is het daarmee oneens).

Het onderzoek bevestigt dat het kabinet niet beschikt over een democratisch mandaat voor zijn extreme pro-Israëlbeleid.

Het Ipsos-onderzoek geeft een actueel beeld van ‘het onbegrip en de frustratie’ van steeds meer Nederlanders over het Israëlische geweld tegen de Palestijnse bevolking, en ‘het “wegkijken” en de “passiviteit” van Nederland, Europa en de VS’. Opvallend is dat zo’n 10 procent van de respondenten spontaan de term ‘genocide’ gebruikten om Israëls geweld te omschrijven. Dit terwijl de onderzoekers daar opvallend genoeg geen vraag over hadden opgenomen. De vraag is of dit een bewuste keuze was.

Maar vóór alles bevestigt het onderzoek dat het kabinet niet beschikt over een democratisch mandaat voor zijn extreme pro-Israëlbeleid. Een steeds groter deel van de bevolking wil niet medeplichtig worden gemaakt en eist dat maatregelen worden genomen om de genocide op de Palestijnen te stoppen. Dat had al lang moeten gebeuren, maar kan nu niet meer uitblijven.

Komende evenementen
23 april 2025 / Islamofobie als wapen van het zionisme24 april 2025 / Sit-in van Rijksambtenaren in Den Haag24 april 2025 / Wekelijks protest tegen de genocide op de Palestijnen
Meest gelezen
© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy