Jos van Noord

Jos van Noord is een halve eeuw journalist, was jarenlang Midden-Oosten correspondent, thans columnist bij Omroep Zilt (Friesland).

17 oktober 2024 Lees meer over

Jos van NoordDwarsbomen

Nelson Mandela werd als terrorist veroordeeld, maar later als held ontvangen. ‘Begin met mij liever niet over terroristen’, schrijft Jos van Noord.

Tijdens een zitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag toont een activist een spandoek met één van Mandela’s bekendste uitspraken. © ZUMA Press / Alamy

Nu de vernietiging van Gaza nog niet afdoende blijkt, en Hamas hier wordt vervloekt omdat deze ‘terreurgroep’ een jaar geleden met een geweldsuitbarsting in opstand kwam tegen decennialange volksonderdrukking, moet ik denken aan het ANC. Het Afrikaans Nationaal Congres, ook zo’n ‘terreurorganisatie’! Geen steun uit Iran, maar uit Libië, uit de toenmalige Sovjet-Unie ook en uit Cuba. Niet vies van aanslagen en overvallen.

Terrorist Mandela

Nelson Mandela, als chef van de militaire tak van het ANC een aartsterrorist! De terrorist die liever wilde praten, maar omdat er niemand wilde luisteren, gooide hij geweld in de strijd voor zijn verdrukte paupers. Daarom zat hij dertig jaar gevangen.

Pas in 2013, kort voor zijn dood, werd Mandela op zijn negentigste van het Amerikaanse terreurlijstje geschrapt, hij was toen nota bene al jaren de meest geliefde president ooit van Zuid-Afrika!

Begin met mij liever niet over terroristen.

Zelfs ‘traditionele’ kranten sloegen opeens een compleet andere toon aan, na Mandela’s opzienbarende vrijlating van Robbeneiland.

Als Sinterklaas werd de zwarte held ingehaald in Amsterdam. Ik herinner me nog die taferelen: daar stond ie, naast de burgemeester op het balkon van het Leidseplein-theater, toegejuicht door vele duizenden. Onze Held. Wat Mandela hier zei over Ruud Gullit! Want heel Nederland had al die jaren zogenaamd ook in het verzet gezeten tegen de apartheid.

Straten, pleinen, vliegvelden en sporthallen werden naar Mandela vernoemd, het kon niet op.

Kastanjeboom

Nederland bood excuses aan voor het slavernijverleden, en nu vieren wij elk jaar trouw de afschaffing van alle zwarte onderdrukking. Terwijl uitbuiting van zwarten, dwangarbeid en mensenhandel floreren als nooit tevoren!

De gemeente Waadhoeke in Noord-West Friesland wil juist nu een Anne Frank-boom, de lokale rode raadsfractie komt met dit opmerkelijke voorstel. Een kastanje van de omgewaaide boom uit de tuin van het Achterhuis.

De eerste in Friese klei, de provincie loopt graag voorop!

Terwijl er nu, bijna elke dag, in bezet Palestina oude olijfbomen, hele plantages worden omgezaagd of vernield door de nazaten van joodse families als die van Anne Frank.

De kastanje valt niet ver van de boom.

Elke dag terreur

Zionistische bezetters op de Westbank: elke dag terreur. Om verdreven Palestijnen helemaal weg te treiteren, of om plaats te maken voor weer nieuwe nederzettingen met Amerikaanse kolonisten, zeg maar terroristen.

Zijn nabestaanden van de holocaust van tachtig jaar geleden tegenwoordig vrijgesteld van mensenrechtenplichten?

Of staan we straks weer te juichen voor onze nieuwste helden, op het Leidseplein?

Daar wil ik nou wel eens een boom over opzetten!

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy