Peter van Dalen en Meta Floor

Peter van Dalen is voormalig Europarlementariër van de ChristenUnie; Meta Floor voorzitter van Vrienden van Tent of Nations Nederland

15 juli 2024 Lees meer over

Peter van Dalen en Meta FloorHelp Palestijnse boeren op de Westbank. Landroof is het paradepaardje van deze regering-Netanyahu

Voormalig Europarlementariër Peter van Dalen en Tent of Nations-betrokkene Meta Floor vragen aandacht voor de benarde positie van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem.

Een bewapende Israëlische kolonist, vergezeld door Israëlische militairen, bedreigt Palestijnse boeren bij het dorp Al-Tuwani op de Westelijke Jordaanoever, 18 april 2020. © B’Tselem

De ogen van de hele wereld zijn begrijpelijkerwijs gericht op Gaza. Tegelijkertijd bereiken ons berichten van ernstig geweld door zowel het Israëlische leger als de Joodse kolonisten op de Westbank.

Zo wordt ook de situatie van de Palestijns-christelijke familie Nassar van Tent of Nations in Bethlehem steeds nijpender. Zij kochten in 1916 het land, hebben hiervan de eigendomsdocumenten, maar zijn sinds 1991 in een uitputtende juridische strijd verwikkeld met de Israëlische autoriteiten die claimen dat het land aan de staat Israël zou toebehoren. Dat is een strategie waardoor veel Palestijnse boeren hun land zijn kwijtgeraakt.

Juridische strijd

De familie Nassar stapte echter naar de rechter, waarop het Israëlische Hooggerechtshof in 2007 besloot dat de familie Nassar het land kon laten registreren, wat betekent dat hun eigendomsrecht erkend zou worden.

Daoud Nassar, samen met zijn vrouw Jihan en hun oudste dochter Shadin (c) Tent of Nations

Dit proces is echter tot op de dag van vandaag niet afgerond; dinsdag 2 juli werd de elfde zitting over deze zaak (weer) uitgesteld. Het is klip en klaar dat deze vertraging te maken heeft met het feit dat de Israëlische autoriteiten geen enkele rechtsgrond hebben om die herregistratie te weigeren. En dat de Israëlische autoriteiten en de kolonistenbeweging maar één doel hebben: ook deze laatste Palestijnse heuveltop innemen.

Escalatie en dreigend geweld

Tent of Nations wordt omringd door Israëlische nederzettingen en onlangs is de belangrijkste toegang tot de boerderij afgesloten door het Israëlische leger. Andere toegangswegen zijn grotendeels gebarricadeerd.

Sinds enkele maanden komen gewapende kolonisten regelmatig naar het land van Tent of Nations, waar ze de familie Nassar fysiek en verbaal bedreigen, hen verhinderen het land te bewerken en meerdere wegen op het land hebben aangelegd. Het grootste deel van de boerderij is niet meer vrij toegankelijk voor de familie, simpelweg omdat het daar te gevaarlijk is. Op het kleinere deel waar de familie nog wel komt, bieden buitenlandse vrijwilligers – ook vanuit Nederland – een basisgevoel van veiligheid.

De boerderij van de familie Nassar, omringd door Israëlische Nederzettingen. De toegangsweg naar de boerderij is afgesloten door een wegversperring. De familie maakt gebruik van B-weggetjes via de dorpen Nahalin en Husan, omdat zij als Palestijnen geen gebruik mogen maken van de doorgaande weg Route 60. (c) Tent of Nations

Het is onthutsend dat de staat Israël zo veel mogelijk land van de Palestijnen op de Westbank wil afnemen. Landroof is het politieke paradepaardje van de rechts-zionistische ministers Ben-Gvir en Smotrich uit de huidige regering-Netanyahu. De kolonisten zijn hierbij hun voorhoedes.

Zij overtreden hiermee geboden van God die het stelen van andermans gronden verbieden. Deze landroof is geen nieuwe strategie. De meest fundamentele (mensen)rechten van Palestijnen worden al vele decennia met voeten getreden.

De profeet Micha roept ons op recht te doen, getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met God. Gebed is niet voldoende; we zijn geroepen ons te verzetten tegen onrecht.

Oproep aan Tweede Kamer

We doen daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet alles in het werk te stellen de Israëlische autoriteiten onder druk te zetten opdat de familie Nassar het herregistratieproces direct kan voltooien. En wees dan vooral ook consequent: zet je niet alleen in voor deze ene Palestijnse familie, maar doe er alles aan om alle landroof van Palestijnse boeren op de Westbank te stoppen.

Dit artikel verscheen op 11 juli in het Nederlands Dagblad

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy