Berber van der Woude

Berber van der Woude is voormalig diplomate en maakt deel uit van het bestuur van The Rights Forum

8 mei 2024 Lees meer over

Berber van der WoudeThe kids are alright

De overheid ontruimt het studentenprotest om maar niet geconfronteerd te worden met de ongemakkelijke waarheid: we faciliteren genocide. Dat schrijft Berber van der Woude.

Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, spreekt de studenten op de Roeterseilandcampus toe. © Nikita Shahbazi

Maandag zag ik studenten van de VU, UvA en Amsterdam University College op vreedzame wijze protesteren door de Roeterseilandcampus te bezetten.

Toen ze werden aangevallen door gemaskerde jongens met vuurwerk en daarop reageerden, waren de gebruikelijke officieuze Israël-ambassadeurs er als de kippen bij om te huilen dat de demonstranten ‘Joodse jongeren aanvielen’. Op basis van overduidelijke nep-twitteraccounts concludeerden ze dat het niet liefde en zorg om de wereld was die de demonstrerende studenten dreven, maar haat en vernielzucht.

Binnen een paar uur ontruimde de mobiele eenheid het kamp. Met een shovel.

 

Dit alles speelde terwijl Israël net een deal had afgewezen waarmee alle Israëlische gijzelaars zouden worden vrijgelaten en was begonnen met de ‘evacuatie’ van Rafah – eufemistisch taalgebruik is altijd onderdeel van de toolbox van genocidaire regimes – voor een volgende ronde van vernietiging.

Shoot and cry

Dinsdag lees ik de volgende woorden van minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf:

“Universiteiten zijn bij uitstek plekken voor debat en dialoog. Uiten van onvrede en emoties mag, maar doe dat op zo’n manier dat het voor iedereen veilig is en veilig voelt. Triest om te zien dat ingrijpen van de politie bij @UvA_Amsterdam nodig was om die veiligheid te borgen.”

Deze shoot & cry-strategie kennen we van Israëlische soldaten, die we soms huilend zien getuigen: “waarom dwingen Palestijnen ons hun kinderen te vermoorden?” Dat een minister van een ‘fatsoenlijke partij’ zich er ook schuldig aan maakt, is weer een nieuw dieptepunt.

Deze shoot & cry-strategie kennen we van Israëlische soldaten, die we soms huilend zien getuigen: "waarom dwingen Palestijnen ons hun kinderen te vermoorden?"

Zie hier hoe ver de Nederlandse bereidheid gaat om grondrechten te beperken – om maar niet geconfronteerd te worden met de ongemakkelijke waarheid: we faciliteren genocide. Vele malen eerder al gedaan, nooit afgeleerd.

Ik wil de studenten bedanken voor hun actie. Dat jullie niet meegaan in het verrotte status quo-denken, geeft me hoop voor de toekomst.

Kijk en luister hier naar het nummer dat Macklemore voor jullie maakte: https://lnkd.in/e2QiCaHD.

De gehele opbrengst gaat naar UNRWA.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy