En dat is 30 10 juni 2017 Lees meer over

Opnieuw ‘neutraliseren’ Israëlische troepen een stenengooier

Voor de tweede maal deze week schoten Israëlische militairen in de Gazastrook een demonstrant dood. Hij is de dertigste Palestijn die dit jaar door Israëlisch geweld omkomt.

De begrafenis van Aid Khamis Juma’a.

Het slachtoffer is de 35-jarige Aid Khamis Juma’a. Hij nam vrijdag deel aan een demonstratie in het noorden van de Gazastrook. De demonstranten gooiden stenen naar de Israëlische militairen aan de andere kant van het grenshek. Die openden daarop met scherpe munitie het vuur. Aid Khamis Juma’a werd in het hoofd geschoten en stierf ter plekke. Zes andere demonstranten werden met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen.

Ook in de centrale Gazastrook schoten militairen met scherp op demonstranten. Daarbij liepen twee Palestijnen schotwonden op.

Drie dagen eerder schoten Israëlische troepen bij een demonstratie in de Gazastrook de 25-jarige Fadi al-Najjar dood. De verklaring die een Israëlische legerwoordvoerder vrijdag aflegde is een kopie van de verklaring van drie dagen eerder, en van vele malen daarvoor: demonstranten zouden hebben geprobeerd het grenshek te beschadigen en waarschuwingsschoten hebben genegeerd, waarop ‘het meest morele leger ter wereld’ terugviel op het ‘protocol’ om Palestijnen die het grenshek naderen te doden.

Aid Khamis Juma’a is de vierde Palestijn die de afgelopen acht dagen door Israëliërs is gedood, en de dertigste die in 2017 door geweld van Israëlische militairen of kolonisten om het leven komt.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy