En dat is 46 18 juli 2017 Lees meer over

Opnieuw Palestijn doodgeschoten. Was er sprake van een ‘ramaanval’?

Israëlische bezettingstroepen hebben op de Westelijke Jordaanoever de Palestijnse bestuurder van een auto doodgeschoten. Hij zou een ‘ramaanval’ hebben uitgevoerd. Zoals vaker zijn de omstandigheden onduidelijk.

De auto van de gedode Rafaat Hirbawi

De gedode Palestijn is de 29-jarige Rafaat Nathmi Shukri Hirbawi uit Hebron. Israëlische en Palestijnse media citeren een woordvoerder van het Israëlische leger, die verklaarde dat de man op Route 60, bij de afslag naar het dorp Beit Anun, met zijn auto een ‘ramaanval’ op Israëlische militairen uitvoerde. Daarop openden de militairen het vuur op de auto en werd de bestuurder gedood.

Volgens de woordvoerder waren twee militairen lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de Israëlische hulpdienst Magen David Adom liet weten dat twee lichtgewonden in het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem waren opgenomen. Navraag van persbureau Ma’an bij het ziekenhuis leerde echter dat daar geen gewonde militairen waren binnengebracht.

Ooggetuigen vertelden Ma’an dat Israëlische militairen een auto met twee inzittenden onder vuur namen. Wat er met de tweede inzittende is gebeurd is onbekend. Israëlische militairen sloten direct na de schietpartij de weg af. Een Palestijnse ambulance werd volgens de ooggetuigen de doorgang geweigerd.

Rafaat Hirbawi is de 46e Palestijn die in 2017 door Israëlische militairen, kolonisten of burgers is gedood. Officiële Israëlische bronnen verklaren standaard dat de slachtoffers geweld gebruikten: zij pleegden een ‘ramaanval’, attaqueerden of bedreigden zwaarbewapende militairen met een vuurwapen, mes of schaar, of gooiden tijdens demonstraties stenen naar militairen. Vaak roepen de verklaringen op z’n minst allerlei vragen op, en geregeld zijn de Israëlische bezettingstroepen naar aanleiding van onderzoek door mensenrechtenorganisaties en journalisten beschuldigd van het gebruik van buitensporig geweld en een shoot-to-kill-beleid.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy