English version

In gesprek met Palestijnse arts Ghassan Abu-Sittah

Getuigenis van een arts in Gaza


Bekijk hieronder het evenement integraal terug.


UPDATE 16 mei: Aanhoudende pogingen om dokter Ghassan Abu-Sittah het zwijgen op te leggen hebben het hem onmogelijk gemaakt om morgen bij ons te zijn. Als de situatie het toelaat, zal hij via een videoverbinding met ons spreken.

Het inreisverbod was slechts één van de manieren waarop hij wordt belemmerd zijn onmisbare getuigenis af te leggen over wat hij in Gaza heeft meegemaakt. We zijn bedroefd en boos over de situatie, maar blijven toegewijd aan ons doel om Palestijnen en hun supporters een podium te geven in hun strijd voor gerechtigheid.

We laten ons niet het zwijgen opleggen. Bedankt voor jullie steun.


The Rights Forum bestuurslid Berber van der Woude gaat in gesprek met de Palestijns-Britse arts Ghassan Abu-Sittah over zijn tijd als chirurg in Gaza en de genocidale oorlog die Israël daar voert. Hij was getuige van de meest gruwelijke verwondingen bij kinderen en behandelde mensen met vreselijke brandwonden. Abu-Sittah zegt dat Gaza opzettelijk onleefbaar wordt gemaakt door ook het gezondheidszorgsysteem te vernietigen.

Na het gesprek met Abu-Sittah is er een panel waarin we de situatie in Gaza en de aanval op de vrijheid van meningsuiting in Europa bespreken. The Rights Forum biedt ook een platform aan sprekers wier vrijheid van meningsuiting en de Palestijnse solidariteit in Europa onder druk staan.

Vrijdag 17 mei, 15:00 – 17:00
Pakhuis de Zwijger Amsterdam
Toegang: € 12,50  |  Voertaal: Engels

Gespreksleider: Berber van der Woude

Panel:

Dr. mr. Marloes van Noorloos – universitair hoofddocent strafrecht aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in mensenrechten en vrije meningsuiting.

Sara Galli – anesthesioloog, Dokters voor Gaza.

Wieland Hoban – voorzitter van Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost en medeorganisator van het onlangs verboden Palaëstina Kongress in Berlijn. Als gevolg hiervan werd de bankrekening van zijn organisatie gesloten.

Tobias den Haan – European Legal Support Center (ELSC). Voorziet ons van feiten en cijfers over de repressie van activisten in Europa.

Intermezzo:

Sobhi Khatib – Palestijnse verhalenverteller

Ghassan Abu-Sittah

Deze bekende Brits-Palestijnse chirurg heeft in Jemen, Irak, Syrië, Zuid-Libanon en de Gazastrook gewerkt. Op 9 oktober ging hij naar Gaza, waar hij 43 dagen achter elkaar werkte in de ziekenhuizen Al-Shifa en Al-Ahli. Sindsdien laat hij de wereld zien wat er in Gaza gebeurt.

Abu-Sittah is onlangs verkozen tot Rector van de Universiteit van Glasgow.

 

Berber van der Woude

Berber van der Woude is politicologe. Ze werkte bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als diplomaat en beleidsadviseur op het gebied van vredesopbouw en ontwikkeling van de veiligheid- en justitiesector in (post-)conflictgebieden zoals Burundi, Democratische Republiek Congo, Colombia en – haar laatste diplomatieke plaatsing – Ramallah.

 

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy