Volgens Palestijnse en Israëlische bronnen hebben de Palestijnse hongerstakers in Israëlische gevangenissen afgelopen nacht besloten hun veertig dagen durende actie te beëindigen. Dat besluit zou zijn genomen na onderhandelingen tussen de leiders van de staking, het Rode Kruis (ICRC), de Israel Prison Service (IPS) en de Palestijnse Autoriteit (PA). Onduidelijk is in hoeverre de eisen van de gevangenen zijn ingewilligd.
Volgens Palestijnse en Israëlische bronnen hebben de Palestijnse hongerstakers in Israëlische gevangenissen afgelopen nacht besloten hun veertig dagen durende actie te beëindigen. In hoeverre hun eisen zijn ingewilligd is onduidelijk.
Volgens Palestijnse en Israëlische media hebben de Palestijnse hongerstakers in Israëlische gevangenissen afgelopen nacht hun veertig dagen durende actie beëindigd. Tot het einde van de staking zou zijn besloten na dagenlange gesprekken, uitmondend in een twintig uur durende onderhandelingsronde in de gevangenis van Ashkelon. Bij die onderhandelingen waren de Palestijnse stakingsleiders – onder wie Marwan Barghouti –, alsmede het Rode Kruis (ICRC), de Israel Prison Service (IPS) en de Palestijnse Autoriteit (PA) betrokken.
Over de vraag of eisen van de hongerstakers zijn ingewilligd lopen de berichten sterk uiteen. Issa Qaraqe, die namens de PA de belangen van de Palestijnse gevangenen bestiert, stelde van wel. De Israëlische gevangenisautoriteit, Israel Prison Service (IPS), meldde echter dat slechts overeenstemming is bereikt over verhoging van het toegestane aantal familiebezoeken van een naar twee per maand. Haaretz voegt daaraan toe dat de onderhandelingen zullen worden voortgezet. Samidoun, de organisatie die opkomt voor Palestijnse gevangenen, maakt melding van een persconferentie, die later vandaag zal worden gehouden.
De massale hongerstaking onder Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen begon op 17 april, nadat onderhandelingen met de Israëlische gevangenisautoriteit IPS over toekenning van hun rechten waren mislukt. De gevangenen eisten onder meer een einde aan hun opsluiting op Israëlisch grondgebied, ‘administratieve detentie’ (gevangenhouding zonder aanklacht en proces) en eenzame opsluiting, en daarnaast verbetering van hun alledaagse omstandigheden, waaronder (familie)bezoek, medische verzorging, studie en het recht om te kunnen telefoneren.
Aan de hongerstaking deden meer dan vijftienhonderd gevangenen mee. Afgelopen dagen verslechterde de gezondheid van de hongerstakers snel – achttien van hen werden in ziekenhuizen opgenomen –, en namen wereldwijde solidariteitsacties met de stakers en protesten tegen het Israëlische regime toe. De ramadan, de islamitische vastenmaand die vandaag begint, zou naar verwachting tot groeiende solidariteit hebben geleid.
Donderdag jl. deed Mahmud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit (PA), een klemmend beroep op de Amerikaanse gezant Jason Greenblatt om interventie van het Witte Huis. Israël heeft bij monde van minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan steeds gesteld niet met de hongerstakers te zullen onderhandelen. Volgens berichten in de Israëlische krant Haaretz vonden echter al twee weken gesprekken plaats tussen de veiligheidsdienst Shin Bet en Palestijnse vertegenwoordigers.
De organisatie Physicians for Human Rights (PHR) meldde vandaag alarmerende rapportages te hebben ontvangen over de slechte behandeling van de hongerstakers door de IPS. PHR eist dat alle klachten worden onderzocht, dat Israël structurele veranderingen doorvoert in zijn ‘falende’ gevangenisregime, en dat de supervisie over het welzijn van gevangenen wordt overgeheveld van het ministerie van Openbare Veiligheid naar het ministerie van Volksgezondheid.