Hartverwarmend 8 oktober 2019

Palestijnse loodgieters brengen Holocaust-overlevende geen kosten in rekening

Een bijzonder gebaar van twee Palestijnse loodgieters. Toen zij hoorden dat de Israëlische dame voor wie zij reparatiewerk hadden uitgevoerd een Holocaust-overlevende is, besloten ze haar niets in rekening te brengen.

Rosa Meir en de broers Simon en Salim Matari. © Facebook

De loodgieters, de broers Simon en Salim Matari, waren opgetrommeld vanwege lekkage in de woning van Rosa Meir, een 95-jarige inwoonster van de Israëlische stad Haifa. Terwijl zij aan het werk waren raakten ze in gesprek met Meir. Die vertelde onder meer dat ze een Holocaust-overlevende is.

Een Facebook-bericht over het gebaar van de broers kreeg veel positieve commentaren.

Haar levensverhaal raakte de broers zo dat ze besloten haar de kosten voor de reparatie – duizend shekel, zo’n 260 euro – niet in rekening te brengen. Op de factuur schreven ze: ‘Holocaust-overlevende, dat u 120 jaar moge worden. Van Simon en Salim Matari.’ In het vakje ‘kosten’ vulden zij ‘0 shekel’ in.

Bij vertrek lieten de broers Rosa weten dat ze eventuele toekomstige lekkages opnieuw gratis zouden komen fixen. ‘Ons doel is om mensen te helpen’, zeiden ze. ‘Geld is belangrijk, maar niet het belangrijkst. Het is belangrijk om menselijk te zijn.’

De vrouw was tot tranen toe geroerd vanwege het gebaar, vertelde ze de Israëlische pers: ‘De broers verrasten me volkomen. Hun gebaar was zo hartverwarmend en opbeurend.’

In een klimaat waarin Palestijnen maar al te vaak worden voorgesteld als ‘allemaal terroristen’, vinden ook wij dit verhaal het vermelden waard.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy