Kolonisering 21 mei 2017 Lees meer over

Peace Now: forse toename uitbreiding nederzettingen in 2016

Israël heeft de uitbreiding van de illegale nederzettingen in Palestina in 2016 fors opgeschroefd, constateert Peace Now. Vergeleken met 2015 werden 34 procent meer woningen gebouwd.

De illegale ‘nederzetting’ Beitar Illit, onderdeel van het ‘nederzettingenblok’ Gush Etzion, is een van de snelstgroeiende Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied. Volgens Peace Now werden er in 2016 in negen maanden tijd 140 nieuwe huizen gebouwd.

Israël heeft de bouw van woningen in de illegale nederzettingen in Palestina in 2016 fors opgevoerd. Vergeleken met 2015 werden 34 procent meer woningen gebouwd. Dat schrijft Peace Now in haar vandaag verschenen jaarrapport.

De Israëlische organisatie volgt de uitbreiding van de nederzettingen in bezet Palestina op de voet en publiceerde vandaag haar Annual Settlement Construction Report 2016. Daaruit blijkt dat in de onderzochte periode van negen maanden 1814 nieuwe woningen in de steigers zijn gezet, een toename van 34 procent vergeleken met dezelfde periode in 2015.

Bijna 70 procent van de nieuwe woningen ligt oostelijk van de grens zoals die is voorzien in het akkoord van het zogeheten Palestijns-Israëlische Genève-initiatief, dat wil zeggen in nederzettingen die volgens Peace Now are likely to be evicted in a two states agreement. Meer dan een kwart van de woningen is gebouwd in het gebied ten oosten van de zogenoemde ‘Afscheidingsmuur’.

Ruim 10 procent van de woningen is volgens het rapport gebouwd zonder de benodigde Israëlische vergunningen, en dus niet alleen volgens internationaal recht, maar ook volgens Israëlische wetgeving illegaal. Het merendeel daarvan verrees in zogeheten ‘buitenposten’. In de onderzochte periode zijn twee nieuwe buitenposten gesticht, beide in het noorden van de Jordaanvallei.

Naast de daadwerkelijk gebouwde wooneenheden doorliepen nog eens 2657 woningen verschillende fases van de planningsprocedure. Eind 2016 wachtten 580 woningen op definitieve goedkeuring. Bijna driekwart daarvan is gepland in het gebied oostelijk van de ‘Genève-grens’, en ruim de helft ten oosten van de Afscheidingsmuur.

In haar rapport signaleert Peace Now nog een aantal zorgwekkende ontwikkelingen, waaronder het tot state land verklaren van een fors gebied ten zuiden van Jericho, de uitbreiding van de nieuwe nederzetting Shvut Rachel East (onder het mom dat het om een buurt van een bestaande nederzetting gaat), en de annexatie van Beit al-Baraka, dat werd toegevoegd aan het ‘nederzettingenblok’ Gush Etzion.

De ontwikkelingen in 2016 illustreren volgens Peace Now de onwaarachtigheid van de bewering van de regering-Netanyahu dat ‘terughoudendheid wordt betracht’ in de uitbreiding van de nederzettingen. Integendeel, schrijft de organisatie: ‘On the ground construction is not only ongoing but also increasing, mainly in the most problematic areas for a future agreement.’

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy