Een derde onderzoek in korte tijd wijst uit dat een ruime meerderheid van de Nederlanders wil dat het kabinet-Schoof krachtiger optreedt tegen Israël. De regeringspartijen zijn sterk verdeeld.
Dat zijn de voornaamste uitkomsten van een opiniepeiling van EenVandaag onder 23 duizend leden van zijn Opiniepanel. Meer dan de twee andere recente onderzoeken geeft dat van EenVandaag inzicht in de politieke voorkeuren van de ondervraagden.
Van de kiezers die hun stem uitbrachten bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 wil gemiddeld 62 procent dat Nederland zich kritischer opstelt tegenover Israël. Slechts 12 procent is tevreden met de huidige koers van het kabinet; 18 procent wil meer steun voor Israël. Ook opvallend: slechts 8 procent heeft geen mening of weet het niet.
De linkse partijen zijn eensgezind. Bij GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren pleit 94 procent voor een hardere aanpak van Israël. Bij Volt is dat 91 procent, bij D66 89 procent en bij de SP 87 procent.
Opvallend is dat ook 70 procent van de CDA-stemmers zich voor een hardere opstelling tegen Israël uitspreekt. Maar zeker zo opvallend is dat daar ook binnen de ChristenUnie een meerderheid voor bestaat (51 procent). Van die twee partijen wil respectievelijk 7 en 15 procent meer steun voor Israël.
Slechts drie partijen willen meer steun voor Israël. Bij de PVV bedraagt dat percentage 42 (tegen 31 procent die een hardere lijn voorstaat). Ook bij JA21 staat 42 procent voor meer steun aan Israël (18 procent wil een hardere lijn). Bij de SGP kiest maar liefst 81 procent voor extra steun aan Israël (en slechts 7 procent voor een hardere lijn).
De partijen in de regeringscoalitie zijn zowel intern als onderling verdeeld. Bij de VVD en NSC bestaan meerderheden voor een hardere aanpak van Israël. Onder VVD’ers kiest 52 procent voor een hardere lijn; 24 procent is tevreden met de huidige aanpak, 18 procent wil juist meer steun voor Israël. Onder NSC-stemmers ligt dat nog scherper: 64 procent wil een hardere lijn; slechts 15 procent is tevreden over het huidige beleid, 13 procent wil meer steun voor Israël.
Bij BBB wil 37 procent een hardere aanpak van Israël; 27 procent is tevreden met het kabinetsbeleid, 32 procent wil meer steun voor Israël. Alleen onder PVV-stemmers is het percentage dat meer steun wil voor Israël hoger dan het percentage dat een hardere aanpak voorstaat: 42 respectievelijk 31 procent.
Opmerkelijk is het hoge percentage van de ondervraagden (78 procent) dat zich zorgen maakt over de sfeer in de Nederlandse samenleving ten gevolge van wat EenVandaag de ‘oorlog in het Midden-Oosten’ noemt. Dat percentage illustreert vooral wat er gebeurt als de regering zijn juridische en morele verplichtingen en verantwoordelijkheden afwerpt en zo het debat daarover verplaatst naar de samenleving.
Tweederde vindt dat het kabinet zich al veel eerder had moeten uitspreken. De ‘achter de schermen-aanpak’ wordt als nutteloos ervaren. ‘Kennelijk was de diplomatieke taal niet de taal die Israël verstaat’, citeert EenVandaag een CDA-stemmer.
Ruim tweederde van de ondervraagden (67 procent) vindt het Israëlische geweld in Gaza buitenproportioneel. Een kwart (25 procent) vindt het Israëlische optreden proportioneel en gerechtvaardigd.
De peiling van EenVandaag is het derde onderzoek in drie weken (Ipsos I&O en Motivaction gingen EenVandaag voor) waaruit blijkt dat er een kloof gaapt tussen het regeringsbeleid en de wens van de kiezers. Het gedogen van de Israëlische genocide door het extreemrechtse kabinet wordt door de bevolking niet geaccepteerd.
Dat bleek ook gisteren in Den Haag waar 100 duizend Nederlanders een grens stelden aan het medeplichtige regeringsbeleid. Mocht het kabinet ook dat signaal negeren, dan zijn verdere protesten een kwestie van tijd.