War on education 29 augustus 2017 Lees meer over

PvdA stelt Kamervragen over Israëlische destructie van Palestijnse school

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de sloop van een Palestijns schoolgebouw door de Israëlische autoriteiten. De vragen volgen op berichtgeving door The Rights Forum. Inmiddels heeft Israël voor tientallen miljoenen euro’s aan Europese hulpprojecten verwoest.

Leerlingen in Jubbah al-Dhib op de plek waar tot voor kort hun school stond.

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de sloop van een Palestijns schoolgebouw door de Israëlische autoriteiten. De vragen volgen op berichtgeving door The Rights Forum. Inmiddels heeft Israël voor tientallen miljoenen euro’s aan Europese hulpprojecten verwoest.

Kamerlid Kirsten van den Hul van de Partij van de Arbeid (PvdA) heeft maandag Kamervragen ingediend naar aanleiding van de sloop van een compleet schoolgebouw door de Israëlische autoriteiten, een week geleden. De vragen werden gesteld in vervolg op berichtgeving van The Rights Forum.

Gerichte campagne tegen Palestijnse educatie

De school stond in het Palestijnse dorp Jubbah al-Dhib op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Eind juni werden daar ook al 96 door Nederland gefinancierde zonnepanelen door Israël in beslag genomen. Hetzelfde lot trof een aantal door Italië gedoneerde voertuigen. Aldus staat het dorp model voor de Israëlische politiek om de bewoners van de Palestijnse gebieden het leven onmogelijk te maken en hen op die manier tot vertrek te dwingen.

Afgelopen weken werd duidelijk dat Israël een gerichte campagne voert tegen Palestijnse scholen en onderwijsfaciliteiten. Op meerdere plaatsen werden schoolgebouwen verwoest of van hun elektriciteitsvoorziening beroofd. De Noorse organisatie Norwegian Refugee Council registreerde in de eerste drie maanden van dit jaar 24 aanvallen op scholen, en waarschuwde dat nog 55 scholen door de Israëlische bezetter met sloop worden bedreigd. Ook wijst de organisatie op het Israëlische geweld tegen Palestijnse burgers, onder wie kinderen, waarmee de slooppraktijken gepaard gaan.

De destructie van Palestijnse onderwijsfaciliteiten maakt deel uit van een realiteit waarbinnen Israël al decennia ongestraft Palestijnse scholen, huizen en infrastructuur sloopt. Alleen al in Palestijns Oost-Jeruzalem werden tweeduizend huizen van Palestijnen door de bezetter neergehaald. In de Naqab-woestijn (Negev) werd deze maand het dorp Al-Araqib voor de 116e keer gesloopt.

EU laat kwestie opnieuw overwaaien

Veel van de door Israël op de Westelijke Jordaanoever gesloopte objecten waren gebouwd met financiële hulp van de EU en haar lidstaten. Ook het schoolgebouw in Jubbah al-Dhib was met Europees geld gerealiseerd, als gemeenschappelijk project van België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Spanje en Zweden. België heeft Israël om opheldering en compensatie gevraagd. In een verklaring werd de Israëlische sloop van de Palestijnse school door vice-premier Reynders en minister De Croo scherp veroordeeld.

‘These new demolitions and seizures of essential infrastructure are unacceptable: Belgium’s projects aim to meet humanitarian needs and are carried out in strict respect of international humanitarian law.’

‘By undermining such humanitarian projects, Israel contravenes its international obligations as an occupying power.’

De EU sprak in een verklaring haar ‘grote bezorgdheid’ uit over de Israëlische aanvallen op Palestijnse scholen. Tot een veroordeling kwam het echter niet, laat staan dat van Israël herstel en compensatie wordt verlangd. Het feit dat met de sloop geld van Europese belastingbetalers verloren ging, bleef in de verklaring ongenoemd. Tussen 2001 en 2016 vernietigde Israël Europese projecten ter waarde van zo’n 74 miljoen dollar.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy