Liefhebbers van eten en koken kunnen hun hart ophalen bij Teta’s Kitchen. Via de keuken maakt de kijker kennis met de Palestijnse cultuur en het dagelijks leven. Van harte aanbevolen.
Eind november werd Teta’s Kitchen gelanceerd, een Palestijnse serie over reizen en koken die op YouTube te volgen is. Een ‘teta’ is een grootmoeder. In de serie fungeren teta’s als erfgenaam en hoeder van de oorspronkelijke Palestijnse keuken: zij leerden de ingediënten, kruiden en lokale bereidingswijzes van hun eigen teta’s of moeders.
Aan de hand van de gedreven chef Fadi Qattan belandt de kijker in de keukens van deze Palestijnse grootmoeders, elke aflevering in een andere stad of dorp, waarbij telkens een Palestijns gerecht wordt bereid. Zo onstaat een breed venster op de Palestijnse keuken, haar roots, verscheidenheid en lokale variatie.
Daarmee wordt de basis gelegd voor een diepere duik in de Palestijnse samenleving. Qattan toont het land, introduceert Palestijnse steden en dorpen, bezoekt markten en winkels, en spreekt producenten en deskundigen. Op die manier vormen eten en koken het voertuig voor een breder begrip van de Palestijnen en hun rijke cultuur.
Los van het lekkere eten en de boeiende mix aan informatie drijft de serie op het grote enthousiasme van chef Qattan, de kleurrijke personen die hij de revue laat passeren, en de alledaagse settings waarin dat plaatsvindt. Dat levert – in alle gemoedelijkheid – een intens beeld op van de verbondenheid van de Palestijnen met hun land en cultuur.
Tot dusver verschenen vijf afleveringen van zo’n twintig minuten. Deel 1 speelt zich af in Bethlehem (Bayt Lahm) rond de bereiding van de gerechten Wara’ Dawali en Qusa Mahshi. Deel 2 speelt in Jericho (Al-Ariha) rond het gerecht Mulukhiyah. Voor deel 3 vormt het historische Sebastia (Sabastiyah) het decor voor de bereiding van Musakhan. Deel 4 speelt zich af in Taybah en Bir Zayt rond het gerecht Maftul, en met aandacht voor de Palestijnse bier- en wijnproductie. In deel 5 wordt Maklubah bereid in Nablus.
Teta’s Kitchen wordt geproduceerd door het Palestine Institute of Public Diplomacy (PIPD). De serie maakt deel uit van Rabet, PIPD’s digitale platform over Palestina en de Palestijnen, dat mede tot doel heeft om Palestijnen rond de wereld samen te brengen. Daartoe dient ook de serie Dardashe, waarin bijzondere Palestijnen uit zowel Palestina als de diaspora uitgebreid aan het woord komen.