Op dinsdag 13 februari overhandigde een delegatie van The Rights Forum de petitie ‘No more business as usual’, vergezeld van 1729 handtekeningen, aan de Vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.
De aanbieding kwam op een bijzonder moment, want op 13 februari was het in de Tweede Kamer allesbehalve ‘business as usual’. De affaire-Zijlstra hield de Kamerleden vanzelfsprekend bezig en de voorzitter van de Vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Pia Dijkstra (D66), verdedigde in de Eerste Kamer haar donorwet. Bram van Ojik (GroenLinks) bleek bereid de honneurs waar te nemen, en met hem woonden Sadet Karabulut (SP), Martin van Rooijen (50Plus), Tunahan Kuzu (DENK), Martijn van Helvert (CDA), Bente Becker (VVD) en de behulpzame griffier T. van Toor de aanbieding bij.
In een korte toespraak schetste Gerard Jonkman van The Rights Forum achtergrond en doel van de petitie ‘No more business as usual’, die tussen begin december 2017 en half januari 2018 ruim 1700 handtekeningen kreeg. De petitie roept op tot een regeringsbeleid waarin geen plaats meer is voor relaties met bedrijven die bijdragen aan Israëls illegale kolonisering van bezet Palestijns gebied. Het zogeheten ‘ontmoedigingsbeleid’ dat Nederland voert blijkt in de praktijk ruimte te bieden voor zulke relaties, waardoor Nederlandse overheden en bedrijven betrokken raken bij de illegale kolonisering, die algemeen wordt beschouwd als een groot obstakel voor vrede tussen Israëli’s en Palestijnen.
Directe aanleiding voor de petitie was de samenwerking van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv en een aantal Nederlandse bedrijven met de Israëlische supermarktketen Shufersal, die een actieve rol speelt in de illegale Israëlische kolonisering van bezet Palestijns gebied. Samenwerking met bedrijven als Shufersal staat haaks op de verplichtingen die overheden en bedrijven hebben krachtens internationaal recht en de gedragscodes op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De aanwezige Kamerleden toonden zich oprecht geïnteresseerd en de verwachting is gerechtvaardigd dat het ontoereikende ‘ontmoedigingsbeleid’ in een komend Kamerdebat aan de orde zal worden gesteld. Met de voortgaande illegale kolonisering en de daarmee gepaard gaande teloorgang van de door Nederland gesteunde tweestatenoplossing en het perspectief op vrede, lijkt een groeiend aantal Kamerleden ervan overtuigd dat het de hoogste tijd is voor een rechtvaardig Nederlands beleid en ‘no more business as usual’.