Thema ‘Opstand’ 30 september 2018

The Rights Forum organiseert zes bijeenkomsten in oktober

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar ‘Opstand’. In dat kader organiseert The Rights Forum in oktober bijeenkomsten in Amersfoort, Enschede, Lent, Tilburg en Zwolle, en samen met DocP een zesde bijeenkomst in Amsterdam. De toegang is gratis. Kom kijken en discussiëren!

Opstand in beeld: jonge Palestijnse vrouwen demonstreren tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza.

Op 3 oktober (Enschede) en 17 oktober (Lent) vertoont The Rights Forum de film Naila and the Uprising, die inzoomt op de rol van vrouwen tijdens de Eerste Intifada (1987-1993). De film van regisseuse Julia Bacha vertelt het levensverhaal van Naila Ayesh, een Palestijnse activiste die een centrale rol speelde tijdens de Eerste Intifada. Met het verhaal van Naila wordt duidelijk hoe belangrijk Palestijnse vrouwen waren tijdens deze periode van grootschalig protest – en hoe zij in vergetelheid zijn geraakt. Na afloop leidt The Rights Forum een discussie over het thema van de film.

Op 10 oktober (Amersfoort), 22 oktober (Zwolle) en 24 oktober (Tilburg) presenteert fotografe Gerdien Wolthaus Paauw haar project Jerusalem, heart of the city – Palestinian visions from within. In bezet Oost-Jeruzalem speelt het thema ‘Opstand’ permanent een rol in het leven van de Palestijnse bevolking. Wolthaus Paauw reisde in mei naar Oost-Jeruzalem om het menselijke gezicht van de opstand in beeld te brengen. Na de fotopresentatie leidt The Rights Forum een discussie over opstanden in Oost-Jeruzalem en andere bezette Palestijnse gebieden.

Op 12 oktober organiseren The Rights Forum en het Diensten- en Onderzoekscentrum Palestina (DocP) in Amsterdam een vertoning van de bekroonde documentaire The Truth: Lost at Sea, over de Gaza Freedom Flotilla die in 2010 probeerde de inhumane Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken. De vloot werd in internationale wateren met grof geweld door Israëlische troepen tegengehouden. Zevenhonderd opvarenden, onder wie documentairemaker Rifat Audeh, werden ontvoerd en in een Israëlische gevangenis vastgezet. Tien opvarenden werden gedood.

Tijdens deze bijeenkomst vertelt Anne de Jong, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, over haar deelname aan de Flotilla van 2010, waarover zij in haar boek Geen vijanden een indringend verslag schreef. Daarnaast spreekt Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid van de SP, die naar aanleiding van haar recente reis naar Palestina het rapport Voortdurende bezetting en grenzeloos onrecht schreef.

Programma

Woensdag 3 oktober, Enschede, Naila and the Uprising
19.30-22.00 uur, Pijpenstraat 15, 7511 GM Enschede

Woensdag 10 oktober, Amersfoort, Jerusalem, heart of the city – Palestinian visions from within
19.30-22.00 uur, Heiligenbergerweg 64, 3816 AL Amersfoort

Vrijdag 12 oktober, Amsterdam, The Truth: Lost at Sea, m.m.v. Anne de Jong en Sadet Karabulut
Aanvang 20.00 uur, CREA, Nieuwe Achtergracht 170, 1018 WV Amsterdam

Woensdag 17 oktober, Lent, Naila and the Uprising
19.30-22.00 uur, Duitslandstraat 4, 6663 LE Lent

Maandag 22 oktober, Zwolle, Jerusalem, heart of the city – Palestinian visions from within
19.30-22.00 uur, Koewegje 2, 8021 AG Zwolle

Woensdag 24 oktober, Tilburg, Jerusalem, heart of the city – Palestinian visions from within
19.30-22.00 uur, Schaepmanstraat 36, 5041 AR Tilburg

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy