‘Echte vriend van Israël’ 9 november 2016 Lees meer over

Topadviseurs Trump onthullen radicaal Israël-beleid

Radicaal Midden-Oostenbeleid in de maak na overwinning Trump.

Jason D. Greenblatt

Terwijl in veel delen van de wereld politici geschokt of verbijsterd op de verkiezings­overwinning van Donald Trump reageerden, waren in Jeruzalem de “mazal tovs” niet van de lucht. Leden van de regering-Netanyahu staken hun vreugde niet onder stoelen en banken, hetgeen niet verwonderlijk is gezien de pro-Israëlische verkiezings­retoriek van Trump.

De burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat liet er geen gras over groeien en schreef Trump direct een felicitatiebrief, hem aan zijn verkiezingsbelofte herinnerend dat hij de Amerikaanse ambassade zou verplaatsen naar Jeruzalem. De Verenigde Staten hebben, evenals praktisch alle andere staten ter wereld, de annexatie van bezet Oost-Jeruzalem nooit erkend. De Amerikaanse ambassade bevindt zich daarom (net als de Nederlandse en andere Europese) niet in Jeruzalem, maar in Ramat-Gan bij Tel Aviv.

Premier Netanyahu noemde Trump “een echte vriend van Israël”, die de speciale band tussen de Verenigde Staten en Israël nog verder zal verstevigen. Naftali Bennett, Netanyahu’s minister van Onderwijs en de leider van de ultranationalistische coalitiepartij Het Joodse Huis, was ook in de wolken. Hij zei dat de verkiezing van Trump een goede gelegenheid was om voor eens en altijd de tweestaten-oplossing naar de prullenbak te verwijzen. “De notie van een Palestijnse staat in het midden van ons land schaadt onze veiligheid en onze goede zaak”, aldus Bennett. “Het tijdperk van de Palestijnse staat is voorbij.”

Enkele dagen voor de verkiezingen hadden twee topadviseurs van Trump al verkondigd dat een tweestaten-oplossing “onmogelijk is zolang de Palestijnen niet afzien van geweld tegen Israël en het bestaansrecht van Israël als joodse staat niet erkennen”. Dat staat in een verklaring van de advocaten Jason Greenblatt en David Friedman, die Trump’s Israël Adviescomité leiden.

Jason D. Greenblatt

De orthodox-joodse Greenblatt werkt al 19 jaar voor Trump. Midden jaren tachtig woonde hij, als yeshiva student, in de nederzetting Yeshivat Har Etzion vlakbij Jeruzalem. Net als andere studenten liep hij de wacht, gewapend met een M-16 machinegeweer. Volgens persbureau JTA kent hij geen enkele Palestijn, behalve dan de Palestijnse tuinman en kruidenier die hij dertig jaar geleden tijdens zijn verblijf op de bezette Westelijke Jordaanoever tegen het lijf liep.

David Friedman is net als Greenblatt fervent voorstander van de joodse nederzettingen in bezet gebied en voorzitter van de Amerikaanse vrienden van nederzetting Bet El. Friedman schrijft geregeld voor de rechtse Israëlische website Arutz Sheva.

In hun verklaring hebben Greenblatt en Friedman Trumps’ Israël-Palestina politiek uitgespeld. De belangrijkste speerpunten uit dit beleidsdocument, dat met Trump is afgestemd en zijn instemming heeft:

  • Israël is “de staat van het joodse volk, dat al 3500 jaar in dat land woont”
  • Jeruzalem moet erkend worden als “de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de joodse staat”
  • De regering-Trump zal ervoor zorgen dat Israël en de VS maximaal gaan samenwerken op militair, strategisch en tactisch gebied
  • De VS zullen hun veto uitspreken in de VN over elke resolutie die “Israël op een oneerlijke manier uitzondert”
  • De VS zullen zich verzetten tegen “pogingen om Israël te delegitimeren in internationale fora, ook via de betrekkingen met de Europese Unie”
  • De VS stoppen met het financieren van de VN-Mensenrechtenraad
  • BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) is “inherent antisemitisch” en de VS nemen diplomatieke en wettelijke maatregelen tegen alle pogingen de handelsbetrekkingen met Israël en Israëli’s te beperken
  • De notie dat Israël een bezettende mogendheid is, is onjuist en wordt afgewezen
  • De tweestaten-oplossing is onmogelijk zolang de Palestijnen niet afzien van geweld en Israël niet erkennen als joodse staat; de VS geven geen steun aan de oprichting van een staat die terrorisme aanmoedigt en lijdt aan corruptie
  • Aan Iran moet nieuwe sancties worden opgelegd

De opsomming van standpunten, die rechtstreeks uit het Likoed-programma lijken te komen, gaat nog even door en de vraag is of Trump deze radicale Israël-politiek daadwerkelijk gaat uitvoeren. In het begin van zijn campagne beloofde Trump neutraal te zijn in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De Amerikaanse Israël-lobby was razend en Trump veranderde onmiddellijk de toon over Israël.

Niemand weet wat Trump precies gaat doen als president, maar afgaande op de uitlatingen tijdens zijn verkiezingscampagne ziet het er somber uit. Zeker is dat de Amerikaanse parameters in het conflict tussen Israël en Palestina verzet gaan worden. Dat doet in elk geval het beleidsdocument van Greenblatt en Friedman vermoeden. Die steunen Israëls bezetting en hebben zero affiniteit met het humanitair oorlogsrecht en de mensenrechten.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy