Campagne 8 september 2016

Trump, de kolonisten en het voortbestaan van Israël

Trump papegaait retoriek Netanyahu.

Netanyahu & Trump

“Alleen als de Amerikaanse republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gekozen wordt is het voortbestaan van de staat Israël gegarandeerd.” Zijn boodschap luidt: Israël zal vernietigd worden vanwege de Iran-deal, behalve als ik wordt gekozen. Trump heeft aangekondigd de overeenkomst met Iran volledig te schrappen als hij in november wordt gekozen.

Met politieke stellingname’s die rechtstreeks uit het repertoire van de Israëlische premier Netanyahu lijken te komen hengelt Trump expliciet naar de joodse stem, die traditioneel naar de democraten gaat en naar de sympathie van het evangelisch-christelijk electoraat dat veel sympathie heeft voor een groot Israël, inclusief de bezette gebieden door hen “Judea en Samaria” genaamd .

Dat Trump bewondering heeft voor Netanyahu is geen geheim. In 2013 nam Donald Trump een video op waarin hij de Israëli’s dringend aanraadde op de great guy Benjamin Netanyahu te stemmen. In mei raadde hij Israël aan toch vooral door te gaan met het bouwen van nederzettingen omdat de Palestijnen “duizenden raketten op Israël afvuren”.

Eerder had Trump gezegd als president een neutrale positie te zullen innemen bij eventuele Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen. Deze opvatting dreigde zijn imago als vriend van Israël enigszins te beschadigen en het mogelijk te maken dat Hillary Clinton zichzelf als trouwste bondgenoot van Israël kon profileren. Maar de republikeinse kandidaat heeft sindsdien weinig kansen laten schieten om te zeggen hoeveel hij van Israël houdt, hoe hij Netanyahu bewondert, en hoeveel hij Obama veracht vanwege de Iran-deal en diens pleidooi voor een bouwstop van nieuwe woningen in de nederzettingen.

Trumps’ bewering dat Israëls voortbestaan afhangt van zijn verkiezing spant de kroon bij zijn inspanningen de joodse stem voor zich te winnen. Eerder al had het programma van zijn Republikeinse Partij voor het eerst in jaren de notie dat de Westoever “bezet gebied” is laten varen, evenals de eis dat er een Palestijnse staat moet komen.

Trumps’ boodschappen slaan duidelijk aan bij een groot deel van (uiterst-) rechts in Israël en Trumps’ verkiezingscampagne heeft inmiddels drie kantoren geopend in Israël en één in bezet gebied, in de nederzetting Karnei Shomron. Geleid door activisten van de regeringspartijen Likud en Habayit Hayehudi en de uiterst-rechtse Im Tirzu beweging wordt druk campagne gevoerd voor Donald Trump.

De schattingen van het aantal Amerikaanse stemgerechtigden in Israël en de bezette gebieden loopt uiteen maar varieert van tussen de 200.000 en 300.000. Op zich een kleine groep op de meer dan 191-miljoen Amerikaanse stemgerechtigden. Maar bij een nek-aan-nek uitslag zouden deze kiezers verschil kunnen uitmaken en daar komt bij dat pro-Trump activiteiten in Israël ook joodse kiezers back home zouden kunnen overhalen voor hem te stemmen.

De krant Haaretz noemt twee mogelijke redenen waarom rechts in Israël de voorkeur geeft aan Trump boven Clinton. In de eerste plaats is Trump niet erg geïnteresseerd in buitenlandse politiek en zou hij niet geneigd zijn Israël tot akkoorden te dwingen die het eigenlijk niet wil. In de tweede plaats is er bij rechts een zekere weerzin tegen Hillary Clinton die kritiek leverde op Netanyahu vanwege zijn nederzettingen-politiek. Ook de mogelijkheid dat de door rechts Israël gehate echtgenoot Bill, een van de architecten van “Oslo”, een vinger in de pap zou kunnen krijgen, doet velen naar Trump overhellen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy