En dat zijn 28 & 29 8 juni 2017 Lees meer over

Twee Palestijnen bij demonstraties doodgeschoten

In beide gevallen werd met scherpe munitie op de demonstranten geschoten, respectievelijk door Israëlische militairen en een particuliere bewaker.

Fadi Ibrahim al-Najjar, de in Gaza doodgeschoten man.

Bij demonstraties in de Gazastrook en de Israëlische stad Kafr Qasim zijn twee Palestijnen gedood. In 2017 zijn tot dusver 29 Palestijnen omgekomen als gevolg van Israëlisch geweld.

Fadi Ibrahim al-Najjar, de in Gaza doodgeschoten man.

Dinsdagavond schoten Israëlische militairen ten oosten van Khan Yunis, in het zuiden van de Gazastrook, een Palestijnse man dood, die werd geïdentificeerd als de 25-jarige Fadi Ibrahim al-Najjar, een medewerker van de verkeerspolitie. Dat gebeurde bij een demonstratie bij het ‘veiligheidshek’ nabij de grens met Israël. Palestijnse demonstranten gooiden met stenen en rolden brandende autobanden naar het hek, waarna Israëlische militairen met scherpe munitie het vuur openden. Zeven andere demonstranten liepen schotwonden op.

Een Israëlische legerwoordvoerder verklaarde dat ‘tientallen demonstranten probeerden het grenshek te beschadigen’. Israëlische militairen zouden de demonstranten hebben toegeroepen ‘op te houden’ en ‘waarschuwingsschoten hebben gelost’ alvorens met scherp op de demonstranten te schieten. De verklaring is een kopie van de mededeling die een Israëlische woordvoerder enkele dagen eerder deed na demonstraties waarbij drie Palestijnen schotwonden opliepen. 

Ook elders in de Gazastrook vonden dinsdag demonstraties plaats. Daarbij liepen vijf demonstranten schotwonden op, en moesten zeker twintig Palestijnen worden behandeld vanwege de inademing van traangas.

Particuliere beveiliger schiet Palestijn dood

In de nacht van dinsdag op woensdag werd in in de Israëlische stad Kafr Qasim de 21-jarige Palestijn Muhammad Taha doodgeschoten door een particuliere bewaker. Dat gebeurde nadat een demonstratie was uitgebroken vanwege de arrestatie van een Palestijnse man. Volgens een Israëlische politiewoordvoerder belaagden de demonstranten het politiebureau en zou de particuliere bewaker ‘uit zelfverdediging’ het vuur hebben geopend op de demonstranten. Volgens meerdere persbureaus schoten politiemensen met rubberkogels en traangasgranaten op de demonstranten. Daarbij liepen twee demonstranten schotwonden op.

Palestijnse politici leverden harde kritiek op het doodschieten van de demonstrant en pleitten voor een onderzoek. Zij hekelden het wat zij noemden ‘structureel behandelen van Palestijnse Israëli’s als vijanden in plaats van als burgers die bescherming verdienen’ en ‘de verwaarlozing’ van steden met een Palestijnse meerderheid zoals Kafr Qasim.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy