Bedoeïenen 18 juli 2016

Vernieling caravans bedoeïenen: schending humanitair recht

Europese ambassadeurs spreken Israël aan op schending internationaal recht.

Israël schendt het internationaal humanitair recht door de onderkomens van bedoeïenen in de bezette Westelijke Jordaanoever te ontmantelen en confisqueren. Dat schrijven acht in Israël gestationeerde Europese ambassadeurs in een brief, gericht aan de coördinator van het Israëlisch bestuur in de bezette gebieden, generaal-majoor Yoav Mordechai. De brief werd maandag door de Britse krant the Guardian naar buiten gebracht.

De brief werd begin juli verstuurd en refereert aan twee incidenten die plaats vonden in de regio Jericho. Op 16 mei ontmantelde Israël 10 caravans in de “kwetsbare bedoeïenen gemeenschap Jabal al Baba”. 49 mensen raakten door de actie van het Israëlische leger dakloos. In juni werden 7 caravans in Sateh al Bahir vernield. Eén van die wagens werd gebruikt als peuterspeelplaats, de andere zes om in te wonen. Bij deze actie werden 26 mensen dakloos. De vernielde en in beslag genomen materialen waren gefinancierd door Europese landen.

De ambassadeurs van Spanje, Italië, Zwitserland, België, Zweden, Duitsland, Ierland en Noorwegen wijzen er in hun brief op dat de confiscaties en vernielingen van het Israëlische leger en het onmogelijk maken van humanitaire hulp, leidt tot gedwongen vertrek van de Palestijnen, “tegen hun wil”. De diplomaten herinneren eraan dat onder internationaal humanitair recht Israël, als bezettende mogendheid, de plicht heeft te voorzien in de basisbehoeftes van de bevolking. “Hulpgoederen mogen niet in beslag worden genomen, onteigend of beschadigd”.

De ambassadeurs hebben geen antwoord gekregen op hun brief, maar informeel kregen ze wel te horen dat Israël zal doorgaan met de politiek van huisvernielingen in gebied-C. Gebied C beslaat ongeveer 60% van de Westelijke Jordaanoever en wordt geheel gecontroleerd door Israël. Sinds 2008 zijn meer dan 6000 Palestijnen in gebied C dakloos geworden door Israëlische huisvernielingen, onder hen zijn relatief veel bedoeïenen.

De brief van de Europese ambassadeurs komt enkele dagen nadat een rapport van de EU-vertegenwoordigers in Ramallah en Oost-Jeruzalem uitlekte. In deze interne jaarrapportage over 2015 wordt gezegd dat de grondoorzaak van het uitbreken van Palestijns geweld, eind vorig jaar, de Israëlische bezetting is. Het geweld wordt psychologisch gevoed door de beroerde leefomstandigheden van de Palestijnen en het verlies van hoop op een vredesregeling.

In het EU-rapport wordt de uitbreiding van nederzettingen, het gebrek aan woningen en toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en banen voor de Palestijnen, en de huisvernielingen aan de kaak gesteld. De situatie was altijd al slecht maar heeft zich in de loop van 2015 verder verergerd.

De EU-ambassadeurs roepen de EU in Brussel op tot een aantal maatregelen, waaronder:

  • De volledige implementatie van de Europese richtlijnen voor etikettering van producten uit de nederzettingen
  • Het onderzoeken van verdere EU-richtlijnen om het verschil aan te geven tussen Israël en de nederzettingen
  • Een communicatie strategie te ontwikkelen om Europa’s politiek ten aanzien van de nederzettingen uit te leggen
  • EU-burgers en bedrijven wijzen op de risico’s van financiële transacties, investeringen en het betrekken van producten of diensten uit de nederzettingen

Brussel heeft nog geen gevolg gegeven aan alle adviezen van zijn diplomaten in Oost-Jeruzalem en Ramallah. De toon van het rapport en van de brief aan generaal-majoor Mordechai wijst echter, ook volgens the Guardian, op “groeiende spanning tussen de Europese donorlanden en Israël”.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy