IDFA Special 21 september 2017 Lees meer over

Voorvertoning bekroonde documentaire ‘Ghost Hunting’

Op dinsdag 26 september organiseert het IDFA in het Amsterdamse Tuschinski een voorvertoning van de bekroonde documentaire ‘Ghost Hunting’ van de Palestijnse regisseur Raed Andoni. Na afloop gaat IDFA-bestuurslid Joumana El Zein Khoury in gesprek met de filmmaker.

Still uit Ghost Hunting.

Op dinsdag 26 september organiseert het IDFA in het Amsterdamse Tuschinski een voorvertoning van de bekroonde documentaire ‘Ghost Hunting’ van de Palestijnse regisseur Raed Andoni. Na afloop gaat IDFA-bestuurslid Joumana El Zein Khoury in gesprek met de filmmaker.

Volgens gegevens van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer heeft sinds 1967 één op de vijf Palestijnen uit door Israël bezet gebied voor kortere of langere tijd in een Israëlische gevangenis gezeten. Over hen gaat Ghost Hunting. Via een advertentie in een krant brengt de regisseur een aantal Palestijnse ex-gevangenen bijeen, die net als hij ooit vastzaten in de beruchte Moscobiya-gevangenis in West-Jeruzalem. Zij zijn de acteurs en de setbouwers in zijn film.

Vanuit hun eigen herinnering laat de filmmaker de ex-gevangenen een cellencomplex tot in de kleinste details nabouwen. Het complex is het decor waarin de mannen hun gevangenschap in kleine, donkere cellen en de vernederende en uitzichtloze verhoren die zij ondergingen naspelen en herbeleven. Gaandeweg wordt het steeds meer de vraag of er nog wel sprake is van een reconstructie of dat de martelingen uit het verleden opnieuw zijn begonnen. Ghost Hunting is een indringende film, die laat zien dat trauma’s zich niet laten beteugelen. 

Regisseur Raed Andoni won met zijn film de prestigieuze Glashütte Original Documentary Award op het internationale filmfestival van Berlijn. Op 26 september is Andoni aanwezig om in Tuschinski in gesprek te gaan over zijn filmconcept met Joumana El Zein Khoury, IDFA-bestuurslid en directeur van het Prins Claus Fonds. Op YouTube zijn de trailer en een preview van de film te zien.

Met de vertoning van Ghost Hunting geeft het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) een voorproefje van het themaprogramma Shifting Perspectives: the Arab World, een van de speciale programma’s van de aankomende dertigste editie van het festival, die plaatsvindt van 15 tot en met 26 november a.s. Met het film- en debatprogramma Shifting Perspectives wil het IDFA tegenwicht bieden aan westerse stereotypen die de complexiteit van de Arabisch sprekende wereld negeren en ‘de Arabier’ op afstand houden als ‘de ander’. Het themaprogramma staat gepland voor 17 tot en met 19 november in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Ghost Hunting

  • Vertoning: dinsdag 26 september
  • Aanvang: 19.00 uur
  • Locatie: filmtheater Tuschinski, Amsterdam
  • Kaarten à € 10,50 (Vrienden van IDFA € 8,00) zijn verkrijgbaar via www.idfa.nl

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy