Kijk terug 12 oktober 2021 Lees meer over

Online evenement ‘Don’t Buy Into Occupation’

Pax voor Vrede, BankTrack, The Rights Forum en 22 andere organisaties uit diverse Europese landen organiseerden op 29 september een online evenement over de publicatie van het rapport ‘Don’t Buy Into Occupation’ (DBIO). De online bijeenkomst is nu terug te zien.

Wat verwachten Palestijnen die in de buurt van Israëlische nederzettingen wonen van bedrijven en financiële instellingen die betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingenindustrie?

Wat mogen Nederlanders die zijn aangesloten bij een pensioenfonds, die verzekeringen afsluiten bij verzekeraars en die klant zijn bij een bank verwachten van deze financiële instellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Welke acties mag de Nederlandse burger verwachten van de Nederlandse overheid als het aankomt op maatschappelijk verantwoord handelen door diezelfde overheid en door Nederlandse ondernemingen?

Pax voor Vrede, BankTrack, The Rights Forum en 22 andere organisaties uit diverse Europese landen organiseerden een online evenement waarbij op deze vragen werd ingegaan. De organisaties maken deel uit van de coalitie Don’t Buy Into Occupation (DBIO). De DBIO-coalitie is een gezamenlijk initiatief van 25 Palestijnse, regionale en Europese organisaties uit België, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De coalitie wil de financiële relaties tussen bedrijven die betrokken zijn bij de illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden en Europese financiële instellingen onderzoeken en onder de aandacht brengen. Tijdens het online evenement presenteerde de coalitie haar eerste onderzoeksrapport ‘Exposing the financial flows into illegal Israeli settlements‘. Bezoek de website van DBIO voor meer informatie.

De volgende sprekers namen deel aan het evenement:

  • Maha Abdallah (International Advocacy Officer, Caïro Instituut voor Mensenrechtenstudies)
  • Omar Shakir (Directeur Israël-Palestina, Human Rights Watch)
  • Michael S. Lynk (speciale VN-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden)
  • Naim Abed Muhammad Shouqair (voormalig burgemeester van de stad dorp Al-Zawiya, Palestina)
  • Kiran Aziz (Senior Analist Verantwoord Beleggen, Kommunal Landspensjonskasse (KLP)
© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy