En dat is 27 3 juni 2017 Lees meer over

Zestienjarig Palestijns meisje bezwijkt aan schotwonden

Een 16-jarige Palestijns meisje dat donderdag werd neergeschoten nadat ze een Israëlische militair had aangevallen, is vrijdag in een ziekenhuis overleden.

Ze is de 27e Palestijn die in 2017 sterft als gevolg van Israëlisch geweld.

De 16-jarige Nuf Uqab Abd al-Jabar Infiaat, afkomstig uit het dorp Yaabad op de Westelijke Jordaanoever, werd neergeschoten nadat ze een Israëlische militair licht had verwond met een mes. Dat gebeurde bij de illegale Israëlische nederzetting Mevo Dotan. Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe het meisje de nederzetting binnenloopt, uit beeld verdwijnt, en even later wegvlucht, achtervolgd door militairen.

Op een door Al-Jazeera verspreide en op Facebook geplaatste video is te zien hoe het meisje zwaargewond op de grond ligt en door omstanders wordt toegeschreeuwd dat ze een ‘teef’ is en ‘verdient te sterven’. Volgens het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden militairen hebben verhinderd dat ze eerste hulp kreeg van ter plekke aanwezige medici, schrijft het persbureau Wafa.

Opnieuw is de vraag gerechtvaardigd waarom het meisje niet is aangehouden, maar zonder pardon is neergeschoten − ‘geneutraliseerd’, zoals de Israëlische autoriteiten dat noemen. Alles wijst erop dat de militairen het door mensenrechtenorganisaties zwaar bekritiseerde Israëlische shoot-to-kill-beleid volgden.

Nuf Uqab is de 27e Palestijn die dit jaar door Israëlische militairen, politiemensen of kolonisten is gedood. De mensenrechtenorganisatie Defence for Children International − Palestine (DCIP) heeft een onderzoek naar haar dood ingesteld. Volgens de organisatie zijn dit jaar ten minste negen Palestijnse kinderen door militairen en kolonisten gedood.

Ook in de Gazastrook schoten Israëlische militairen met scherp op Palestijnen. Drie van hen werden met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen. Volgens een Israëlische legerwoordvoerder vonden op meerdere plaatsen in de Gazastrook betogingen plaats, waarbij demonstranten zouden hebben geprobeerd het grenshek te beschadigen. Na het lossen van waarschuwingsschoten werd gericht geschoten op ‘de belangrijkste daders’, aldus de woordvoerder. Tientallen demonstranten, onder wie zeven ambulancebroeders, moesten worden behandeld vanwege de inademing van traangas.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy