Klopt dat wel? 15 augustus 2017 Lees meer over

In 2018 begint de Ronde van Italië in Palestina, maar niemand mag het weten

Nederlandse media berichtten afgelopen week dat de Giro, de wielerronde van Italië, in 2018 in Israël van start gaat. Dat klopt niet. De Giro begint volgend jaar in Palestina.

Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem

Afgelopen week berichtten Nederlandse media – waaronder de NOS, het Algemeen Dagblad en Nu.nl – dat de Giro d’Italia, de Italiaanse wielerronde, volgend jaar in Israël van start gaat. Naar verluidt zal de proloog worden verreden in de oude stad van Jeruzalem. Daarna volgen etappes door de Naqab-woestijn (Negev) en rond Tel Aviv.

Die berichtgeving is feitelijk onjuist: de oude stad van Jeruzalem ligt namelijk in Palestina. Weliswaar wordt Oost-Jeruzalem, het Palestijnse stadsdeel, al vijftig jaar door Israël bezet gehouden, de door Israël geproclameerde soevereiniteit over Oost-Jeruzalem wordt buiten Israël door niets en niemand erkend. Integendeel, de Israëlische bezetting en kolonisering van Oost-Jeruzalem wordt algemeen veroordeeld.

De Giro begint dus niet in Israël, maar in Palestina. Wij beoordelen de berichtgeving van de genoemde media dan ook als onjuist. Tot datzelfde inzicht kwam de Volkskrant, die naar goed journalistiek gebruik de eigen berichtgeving corrigeerde.

Waarnemers wijzen erop dat de Giro-start voor de lokale Palestijnse bevolking ingrijpende gevolgen kan hebben. Palestijns Oost-Jeruzalem zal in een reeks gelikte tv-programma’s als ‘Israëlisch’ worden gepresenteerd. Naar verwachting zullen de Palestijnen in die uitzendingen ontbreken, zoals ze nu al ontbraken in de aankondigingen.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy