10 maart 26 februari 2018 Lees meer over

Fiets mee in de alternatieve Ronde van Italië in Den Haag

Het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) organiseert op zaterdag 10 maart een demonstratieve fietstocht door Den Haag. De tocht is een protest tegen de toewijzing van drie etappes van de Ronde van Italië aan Israël. Ook buiten Nederland vinden op 10 maart demonstratieve activiteiten plaats.

‘Pedal for Palestinian Rights!’ – aankondiging van de internationale actiedag tegen de toewijzing van drie Giro d’Italia-etappes aan Israël.

Op 4 mei gaat de Ronde van Italië – de Giro d’Italia – van start met een proloog in West-Jeruzalem. Op 5 en 6 mei staan etappes in Israël op het programma, waarna de karavaan naar Europa verkast. Zoals The Rights Forum eerder toelichtte, en voormalig beroepswielrenner Thijs Zonneveld in het Algemeen Dagblad signaleerde, is de toewijzing van de drie etappes aan Israël een politiek besluit.

Tegen een vergoeding van zo’n tien miljoen euro biedt de Giro-organisatie Israël de gelegenheid zich te presenteren als een ‘normaal’ land, dat zich niet bezondigt aan bezetting en ernstige schendingen van de mensenrechten en VN-resoluties. De witwasoperatie wordt, met een verwijzing naar de kleur roze die de huisstijl van de ronde is, aangeduid als pinkwashing.

De organisatoren hielden zich doof voor een protest van meer dan 120 organisaties, waaronder The Rights Forum, die opriepen Israël te mijden. De directeur van de Ronde stelde dat hij ‘sport en politiek gescheiden houdt’ en slechts het organiseren van mooie sportwedstrijden nastreeft. Eerder liet de organisatie weten ‘te willen laten zien hoe vriendelijk Israël is’.

10 maart: demonstratieve fietstocht Den Haag

Onder het motto ‘Verplaats de wedstrijd!’ vinden op zaterdag 10 maart op meerdere plaatsen demonstratieve activiteiten plaats. De internationale actiedag is een initiatief van de Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI).

In Den Haag vindt een demonstratieve fietstocht plaats, een ‘alternatieve Giro d’Italia’. De organisatie is in handen van het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP). De fietsers vertrekken om 13.00 uur vanaf het gebouw van de Tweede Kamer aan het Plein. De tocht voert langs het Internationaal Strafhof en het Vredespaleis. Om 15.00 uur is de karavaan terug bij de Tweede Kamer. Details over aanmelding en organisatie zijn te vinden op de website van docP en verkrijgbaar via [email protected].

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy