100 jaar Balfour 2 november 2017 Lees meer over

Britse koningin biedt excuses aan voor Balfourverklaring

Tijdens een bijeenkomst in Bethlehem heeft de Britse koningin Elizabeth II excuses aangeboden voor het onrecht dat de Palestijnen is aangedaan in het kielzog van de Balfourdeclaratie. Helaas was het niet de echte koningin, maar een creatie van de Britse kunstenaar Banksy.

‘Eeeeh, Sorry’. De in steen gebeitelde Britse excuses voor de Balfourverklaring zijn zojuist onthuld door een stand-in van de Britse koningin.

Gisteren vond in de Palestijnse stad Bethlehem een banket plaats ter markering van het feit dat honderd jaar geleden de Balfourdeclaratie werd afgegeven. Met die verklaring betuigde de Britse regering in 1917 haar steun voor een joods ‘nationaal tehuis’ in Palestina. Ondanks de voorwaarde dat de vestiging van dat tehuis niet ten koste mocht gaan van de lokale Palestijnse bevolking, bleek ‘Balfour’ het startschot voor een campagne van kolonisering en etnische zuivering, die tot de dag van vandaag aanhoudt.

Langverwachte excuses

Tijdens het banket onthulde de Britse koningin Elizabeth II een in steen gebeiteld excuus aan het Palestijnse volk voor het in het kielzog van ‘Balfour’ aangerichte onrecht. ‘Eeeeh, Sorry’ staat er in fraaie schreefletters te lezen. Eindelijk, na honderd jaar, brachten de Britten het op om hun historische fout te erkennen. En dat in Bethlehem, de plaats die qua historische gebeurtenissen een naam heeft hoog te houden.

Helaas bleek de Britse koningin een stand-in voor de echte Elizabeth II. Zij maakte deel uit van een door de Britse kunstenaar Banksy georganiseerde ‘apologetic street party’, die juist de Britse weigering tot het aanbieden van excuses als thema had. Eregasten op het banket waren geen Britse hotemetoten, maar Palestijnse kinderen uit de vluchtelingenkampen ‘Aydah en Al-Duhayshah. Ook aanwezig was een groep van zeventig activisten die op 10 juni te voet uit Londen vertrok voor een Just Walk to Jerusalem.

De festiviteiten in volle gang.

Walled Off Hotel

Het banket vond plaats naast het door Banksy vormgegeven Walled Off Hotel, volgens eigen zeggen het hotel met het slechtste uitzicht ter wereld. Het kijkt namelijk uit op de ‘Afscheidingsmuur’ die Israël dwars door Bethlehem en de rest van de Westelijke Jordaanoever heeft gebouwd. Het Britse ‘excuus’ – een ontwerp van Banksy – werd in het beton van de muur gehamerd.

Tijdens de festiviteiten werd een tekst van Banksy voorgelezen, waarin de beroemde kunstenaar stilstond bij de voortdurende gevolgen die de Balfourverklaring voor de onder Israëlische bezetting levende Palestijnse bevolking heeft. Zijn kritiek op de Britse regering vatte hij als volgt samen:

The British didn’t handle things well here – when you organise a wedding, it’s best to make sure the bride isn’t already married.

Banksy is een verklaard criticus van de Israëlische bezetting van Palestina, en heeft een groot aantal iconische kunstwerken voortgebracht waarin de bezetting aan de kaak wordt gesteld. Ook produceerde hij een toeristische video over de Gazastrook.

Schildering van een kat op een muur van een door Israël gebombardeerde woning in de Gazastrook.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy