Culturele boycot 20 maart 2017 Lees meer over

Celtic-fans aan Rod Stewart: annuleer optreden in Israël

Supporters van de Schotse voetbalclub Celtic roepen popster Rod Stewart in een petitie op zijn geplande optreden in Israël te annuleren.

Dit in het kader van de culturele boycot die Israël moet bewegen de rechten van de Palestijnen te respecteren.

Fans van de Schotse voetbalclub Celtic zijn een petitie gestart om popster Rod Stewart te weerhouden van een optreden in Israël. Stewart is, behalve fervent supporter van Celtic, een cultureel icoon. Hem wordt verweten de culturele boycot tegen Israël te breken. Die boycot vormt een van de pijlers van de BDS-beweging (de internationale beweging voor Boycot, Desinvestering en Sancties), bedoeld om Israël te dwingen tot eerbiediging van de internationale rechtsorde en de rechten van de Palestijnen. Duizenden artiesten hebben zich er inmiddels bij aangesloten.

Israël gebruikt de komst van bekende artiesten (en sporters, wetenschappers, celebs) om zich internationaal te presenteren als baken van cultuur en ontwikkeling, als land van westerse normen en waarden, als ‘one of us’. Dat streven is ingebed in de ‘Brand Israel-campagne’, een peperdure poging om het ‘merk Israël’ overeind te houden in weerwil van Israëls rechtenschendingen. Optredens van sterren als Rod Stewart moeten de aandacht afleiden van de bezetting van Palestina en de onderdrukking van de Palestijnen.

In februari jl. trokken zes topspelers uit de Amerikaanse National Football League (NFL) zich terug van een door de Israëlische overheid georganiseerde reis naar Israël, nadat zij zich bewust werden dat hun deelname gebruikt zou worden voor Israëlische propaganda.

Stewart trad tweemaal eerder op in Israël. Hij kondigde zijn derde concert aan op het moment dat Israëls kolonisatiepolitiek escaleert. De voor zijn optreden gekozen datum, 14 juni, zal door velen als extra kwetsend worden ervaren. Juni 2017 markeert vijftig jaar Israëlische bezetting van Palestina. Voor miljoenen inwoners van Israël/Palestina − de helft van de bevolking − is dat een periode van rouw, waarin geen plaats is voor hits als Some guys have all the luck of What a wonderful world.

De supporters van Celtic staan bekend om hun tomeloze inzet voor Palestijnse rechten. Celtic Park, het stadion van de club in Glasgow, verandert op gezette tijden in een zee van Palestijnse vlaggen. Afgelopen najaar brachten de fans 200 duizend euro bijeen voor Palestijnse hulporganisaties. En nu doen zij dus een beroep op Rod Stewart. De petitie die hem tot annulering van zijn concert moet bewegen, is tot dusver ruim 4700 keer getekend.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy