Handala 24 juli 2023 Lees meer over

Ontmoet de Gaza Freedom Flotilla in Rotterdam

Van 25 tot 29 juli ligt het Noorse schip de Handala in de Rotterdamse Veerhaven. Tijdens dat verblijf kan kennis worden gemaakt met de opvarenden en hun missie. Daarin staat hulp aan kinderen in de Gazastrook centraal.

De Handala voor de kust van Schotland. © Freedom Flotilla Coalition

Het Noorse schip bezoekt Rotterdam als onderdeel van een vijf maanden durende reis langs Europese havens uit protest tegen de Israëlische blokkade van de Gazastrook. De Handala wordt dinsdagavond 25 juli ontvangen door Rotterdamse vredesactivisten en leden van de Palestijnse gemeenschap in Nederland. In de dagen tot de afvaart op 29 juli worden in de stad debatten en kinderactiviteiten georganiseerd. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen via [email protected].

Woensdag 26 juli
Paneldiscussie met de Palestijns-Nederlandse Ismail Ziada, de Israëlische vredesactivist Eitan Bronstein Aparicio (Zochrot/De-Colonizer) en Thomas van Gool (PAX) over de effectiviteit van het internationaal humanitair recht en mensenrechtenverdragen in de strijd tegen de bezetting van Palestina. Met toelichting van een lid van de bemanning van de Flotilla en met spoken word van Soraya Speaking.
Tijd en plaats: 20.00–22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur); Wijkpaleis, Claes de Vrieselaan 72, Rotterdam Delfshaven.

Donderdag 27 juli
Solidariteitsmarkt en kinderactiviteiten met onder andere workshops schilderen, stop motion, tekenen en leren spelen met je kind. Informatiemarkt, Palestijnse hapjes en verkoop van Palestijnse producten. Diverse sprekers, Palestijnse muziek en workshop Dabke-dansen.
Tijd en plaats: 14.00–18.00 uur; Grotekerkplein; bij regen in gebouw De Heuvel op dezelfde locatie.

Vrijdag 28 juli
Rondleidingen op de Handala en ontmoetingen met de opvarenden.
Tijd en plaats: 12.00–15.00 uur; Veerhaven.

Zaterdag 29 juli
Vertrek en uitzwaaien.

Freedom Flotilla Coalition

De Handala maakt deel uit van de Freedom Flotilla Coalition, een coalitie van organisaties in Europa, Azië, Oceanië en Noord-Amerika die zich inzetten voor beëindiging van de illegale Israëlische blokkade van de Palestijnse Gazastrook. De Handala vraagt specifiek aandacht voor het lot van de kinderen in de Gazastrook.

Sinds 2008 maakten schepen van de coalitie reizen naar Gaza waarbij de Israëlische blokkade werd doorbroken om hulp te bieden aan de opgesloten bevolking. In mei 2010 werd het uit zeven schepen bestaande Gaza Freedom Flotilla op volle zee aangevallen door Israëlische strijdkrachten. Daarbij werden negen opvarenden gedood en raakten er ruim vijftig gewond. Een tiende bemanningslid overleed later aan zijn verwondingen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy