Petitie roept Tweede Kamer op de verbale kritiek op de illegale Israëlische kolonisering van Palestijns gebied eindelijk in daden om te zetten. The Rights Forum steunt de oproep.
Sinds jaar en dag veroordeelt de Nederlandse regering de bouw van Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) in bezet Palestijns gebied. Israël trekt zich daar niets van aan en bouwt rustig verder. De petitie, gestart door de Nederlander Simcha de Vries, roept de Tweede Kamer op de kritische woorden eindelijk met daden kracht bij te zetten door een importverbod op goederen uit de kolonies in te stellen. Onlangs richtten veertig Europarlementariërs zich met eenzelfde oproep tot de EU-commissaris voor Handel.
Het koloniseren van bezet gebied is een grove schending van het internationaal recht, en geldt onder het Statuut van Rome en de Conventies van Genève als een oorlogsmisdaad. In bindende resoluties heeft de VN-Veiligheidsraad bij herhaling van Israël geëist de kolonisering van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem direct te staken. De voortgaande uitbreiding van de kolonies is bovendien, zo is in de resoluties te lezen, dodelijk voor de realisering van de tweestatenoplossing en het perspectief op een rechtvaardige en duurzame vrede.
De Nederlandse regering heeft de kolonisering in de loop der jaren tientallen keren in scherpe bewoordingen bekritiseerd, maar vervolgens met de armen over elkaar toegekeken hoe Israël de middelvinger naar Den Haag en de VN opstak. Erger, Den Haag levert een bijdrage aan de levensvatbaarheid van de kolonies, onder andere door toe te staan dat de kolonisten hun producten op de Nederlandse markt verkopen. Daarmee schendt Den Haag, de mondiale ‘Hoofdstad van Vrede en Recht’, ook zelf het internationaal recht.
Nog onlangs stelde minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gedecideerd dat ‘het bestrijden van straffeloosheid een topprioriteit in het Nederlandse buitenlandbeleid is’. The Rights Forum en vele anderen hebben de minister herhaaldelijk opgeroepen de daad bij het woord te voegen, óók tegenover Israël. Die oproepen zijn tot dusver aan dovemansoren gericht. Daarom steunt The Rights Forum nu de petitie die de Tweede Kamer tot actie oproept.