Palestine Cinema Database 8 november 2020 Lees meer over

Duizend Palestina-films onder één dak

De nieuwe Palestine Cinema Database bundelt informatie over duizend speelfilms en documentaires die op uiteenlopende wijze de situatie van de Palestijnen belichten. Daarmee is een belangrijke bron van informatie gecreëerd.

Screenshot uit de documentaire ‘Sumoud’ over een uiterst actueel onderwerp: de verdrijving van Palestijnse bedoeïenen uit de Jordaanvallei. De documentaire is op YouTube te bekijken. © Al-Haq / YouTube

De database is een initiatief van de Werkgroep Cinema Palestina. Als motief noemen de samenstellers de gebrekkige informatievoorziening door de internationale media over de situatie van de Palestijnen. Met de database beogen zij de Palestijnse werkelijkheid voor een groter publiek inzichtelijk te maken.

Criterium voor het opnemen van een film in de database is dan ook of deze iets verduidelijkt over de situatie van de Palestijnen en het zogenoemde ‘Palestijns-Israëlische conflict’. De meeste zijn gemaakt door regisseurs van Palestijnse afkomst, maar ook films van joods-Israëlische, Nederlandse en andere makers zijn opgenomen. De database omvat zowel documentaires als fictie, variërend van korte tot avondvullende films.

Van elke filmtitel worden vaste gegevens vermeld, zoals het onderwerp, de naam van de regisseur, de lengte van de film en het jaar waarin hij werd uitgebracht, en in de meeste gevallen ook een uitgebreide beschrijving en een link naar de trailer of soms de volledige film. Met de zoekfunctie kan gezocht worden op steekwoorden. In de rubriek ‘News’ is informatie opgenomen over recente ontwikkelingen, nieuwe films, aankomende vertoningen en (internationale) filmfestivals.

Het aantal films in het genre is groot, en vrijwel wekelijks verschijnen er nieuwe. De samenstellers doen daarom een beroep op het publiek om suggesties voor aanvullingen op de database door te geven.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy