Forever Pure 22 augustus 2017 Lees meer over

Racisme rond voetbalclub Beitar als afspiegeling van de samenleving

‘Forever Pure’ is een documentaire over het agressieve racisme onder de supporters van de Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem. De Britse Guardian schrijft erover als ‘a sickening, brutal film’, als waarschuwing voor het extreme racisme dat de kijker te wachten staat. Deskundigen wijzen op de bredere context. 

Screenshot uit de online aankondiging van 'Forever Pure’.

‘Forever Pure’ is een documentaire over het agressieve racisme onder de supporters van de Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem. De Britse Guardian schrijft erover als ‘a sickening, brutal film’, als waarschuwing voor het extreme racisme dat de kijker te wachten staat. Deskundigen wijzen op de bredere context.

De Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem geldt als baken van racisme en ultra-nationalisme. De supporters, met name de harde kern die zich laat aanspreken als La Familia, tooien zich met spandoeken met teksten als ‘Death to the Arabs’, zijn trots op de status van meest racistische club van Israël, en op de joodse ‘raszuiverheid’: moslims en ‘Arabs’ – de Israëlische term voor Palestijnen – zijn er niet welkom. Ook buiten de stadions worden de Beitar-fans gevreesd om hun racistische en gewelddadige gedrag.

Zo was de situatie aan het begin van 2013, toen de nieuwe clubeigenaar van Beitar twee spelers uit Tsjetsjenië aantrok. Daarop keerden de supporters zich in een golf van racistisch extremisme tegen de club en haar vertegenwoordigers – en wonnen. Over dit onwaarschijnlijke scenario gaat de prijswinnende documentaire ‘Forever Pure’, die de VPRO vanavond uitzendt en die daarna nog een maand online te bekijken valt. Via de link is tevens een informatief artikel uit de VPRO-Gids te lezen. Eerder dit jaar werd een gesprek met regisseur Maya Zinshtein uitgezonden (online te bekijken).

Bredere context

Beitar is van oudsher een zionistisch-nationalistische club, die de radicale supportersschare vanaf 2005 heeft zien groeien. De supporters van La Familia zien de club als zionistisch bolwerk, dat tegen elke prijs verdedigd moet worden tegen beïnvloeding door niet-joden. Daarin gelden zij niet als curiositeit, maar als extreme afspiegeling van een in brede kring gangbaar gedachtengoed. Daarmee raakt Beitar ook aan een politiek belang. Politici als premier Netanyahu en minister van Defensie Lieberman lieten zich in het Kollek-stadion toejuichen. Dat die roem niet vrijblijvend is wordt in de documentaire genadeloos aangetoond.

Itzik Kornfein, club-icoon en in 2013 als voorzitter betrokken bij de escalatie, laat er geen misverstand over bestaan. Hij noemt het racisme rond Beitar ‘a concentrated, an amplified version of the behaviour in our societyDe Britse Guardian beoordeelde de documentaire in december 2016 als volgt: It is a sickening, brutal film that leaves you feeling numb and pessimistic, about the area, and humanity.’ Een sprankje hoop: Beitar ontving deze maand een anti-racisme-prijs vanwege het ‘reduceren van anti-Arabische spreekkoren’.

2Doc: Forever Pure | Dinsdag 22 augustus, 22.40 uur | NPO 2 | Aansluitend nog dertig dagen online te bekijken.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy