Apartheid 15 november 2017 Lees meer over

De ene steen is de andere niet

Afgelopen dagen deden zich op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever twee alledaagse incidenten voor die het verschil in status van de onder Israëlisch gezag levende bevolkingsgroepen illustreren.

Israëlische kolonisten in Palestina. Behalve over stenen beschikken ze over automatische wapens. Het Israëlische bezettingsleger laat hen ongemoeid.

Gisteren werden Palestijnse automobilisten met stenen bekogeld door een groep Israëlische kolonisten. Twee Palestijnen raakten daarbij gewond. Israëlische militairen, aanwezig bij het naastgelegen checkpoint, grepen niet in. Er werden geen arrestaties verricht.

Een dag eerder werd het op dezelfde Westoever gelegen dorp Dayr Nitham door Israëlische militairen van de buitenwereld afgesloten. De reden: kinderen uit de omgeving zouden stenen naar Israëlische auto’s hebben gegooid. Het leger kondigde ‘dagelijkse aanvallen’ op het dorp aan om ‘de kolonisten te beschermen’.

Apartheid en onderdrukking

Deze voorvallen zijn exemplarisch voor het apartheidsbewind dat Israël in bezet Palestina handhaaft. De kolonisten, illegaal aanwezig en zwaarbewapend, worden door het bezettingsleger beschermd. Hen wordt niets in de weg gelegd bij hun veelvuldige aanvallen op de lokale Palestijnse bevolking en haar bezittingen.

Die bevolking, levend onder bezetting, wordt met collectieve straffen en draconische maatregelen ‘kortgehouden’. In 2015 nam Israël een wet aan die het gooien van stenen naar auto’s bestraft met maximaal twintig jaar gevangenisstraf. Jaarlijks worden honderden Palestijnse kinderen opgepakt voor het gooien van stenen.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem rapporteerde dat tussen 2005 en 2010 93 procent van die arrestaties leidde tot een gevangenisstraf van enkele dagen tot twintig maanden. In januari 2017 werd een Palestijnse jongeman tot 18 jaar veroordeeld, nadat de auto die hij bekogelde van de weg raakte en verongelukte, waarbij de bestuurder omkwam.

Genadeloos beleid

Het gooien van stenen naar hun bezetters is een van de weinige manieren van verzet die Palestijnse jongeren ten dienste staat. Het is een beperkt middel tegenover het dagelijkse Israëlische geweld dat de Palestijnen al decennia overspoelt. Zo werden in de nacht van 22 op 23 oktober 66 Palestijnse jongeren bij Israëlische razzia’s van hun bed gelicht.

Israël voert een genadeloos beleid ten aanzien van Palestijnse jongeren. In oktober beschreef The Rights Forum hoe 16 kinderen door Israëlische militairen van straat werden geplukt en in een kooi werden opgesloten. In september werd bekend dat Israël aangekondigde liquidaties op jongeren uitvoert. In augustus werd duidelijk dat zelfs Palestijnse doden te vrezen hebben.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy