Kolonistenvoetbal 10 mei 2017 Lees meer over

FIFA door de knieën voor Israëlische druk en propaganda

FIFA door de knieën voor Israëlische druk en propaganda.

Wat veel analisten voorspelden, is gebeurd. Wereldvoetbalbond FIFA wil een besluit over de Israëlische nederzettingenclubs opnieuw uitstellen. Daarmee wordt toegegeven aan Israëlische druk en politieke propaganda. Het woord is nu aan het congres.

Het FIFA-congres dat morgen in Bahrein bijeenkomt, krijgt geen kans om een oordeel uit te spreken over de zaak van zes Israëlische voetbalclubs die hun wedstrijden spelen in de illegale Israëlische nederzettingen in Palestina. Een voorbreidingstraject van vier jaar liep twee dagen voor de geplande besluitvorming dood tijdens de voorbreidende bijeenkomst van de FIFA Council, die besloot de kwestie niet aan het congres voor te leggen.

De hiervoor opgegeven reden steekt schril af bij de intensieve voorbereiding en de inmiddels rond de nederzettingenclubs ontstane beroering. In een summiere verklaring schrijft de Council het volgende:

Following the report by chairman of the Monitoring Committee Israel-Palestine Tokyo Sexwale, the FIFA Council considered that at this stage it is premature for the FIFA Congress to take any decision.

Het weblog Electronic Intifada wist te achterhalen wat er achter dit onbegrijpelijke antwoord schuilgaat: een 24 pagina’s omvattend memorandum van de Israëlische Voetbalbond IFA aan de FIFA Council-officials, vergezeld van het verzoek het memo niet verder te verspreiden.

In het memo wordt het zorgvuldige onderzoek van FIFA’s commissie-Sexwale weggezet als ‘gepolitiseerd en ondeugdelijk’, en zelfs als ‘aanvaarding van het Palestijnse narratief’. Ook rekent de Israëlische Voetbalbond af met de VN-Veiligheidsraad en andere instellingen die het wagen van ‘Israëlische bezetting’ te spreken. Terwijl de wereld dit jaar stilstaat bij vijftig jaar bezetting, presenteert de IFA een memo dat die bezetting ontkent.

De notie van ‘betwist gebied’ die de IFA propageert – waar het volkenrecht spreekt van ‘bezet gebied’ – is niet nieuw. De argumentatie in het memo is identiek aan die van Tweede Kamerleden als Voordewind (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP) en De Roon (PVV), en komt dan ook uit dezelfde Israëlische regeringsbronnen. Het memo van de IFA is een politiek pamflet ten dienste van het Israëlische koloniseringsbeleid.

Juni 2014. Palestijnse voetballiefhebbers in Bethlehem bekijken een WK-wedstrijd, geprojecteerd op de ‘Afscheidingsmuur’ die hun stad doorsnijdt.

De vraag is wat het FIFA-congres nu gaat doen. Staat het toe dat deze kwestie verder wordt vertraagd, of werpt het congres hier een muur op – uit solidariteit met de rechten van de Palestijnen en de internationale consensus? De agenda van het congres biedt ruimte voor de tweede optie. Onder punt 14.3 is namelijk het volgende geagendeerd:

Request for official recognition of the Palestinian Football Association’s entitlements to all of its rights as described in the FIFA Statutes (proposed by the Palestinian Football Association).

Het lijkt erop dat de Palestijnen een achterdeur hebben ingebouwd om hun recht te halen ingeval de FIFA Council zou zwichten voor Israëlische druk. Mocht punt 14.3 door het congres worden gehonoreerd, dan is daarmee direct een oordeel geveld in de zaak over de zes nederzettingenclubs. Het belang van dit agendapunt is dus groot.

Het leidt geen twijfel dat de druk op de Palestijnse delegatie om het punt van de agenda te halen enorm is. Veel zal afhangen van het standpunt van met name de Europese landen, waaronder Nederland. The Rights Forum heeft de Nederlandse afvaardiging, de KNVB, gewezen op haar verantwoordelijkheden.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy