Israël blijft de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied in hoog tempo uitbreiden. De Israëlische regering heeft toestemming gegeven voor de bouw van zevenduizend woningen in Oost-Jeruzalem.
Locoburgemeester Meir Turgeman van Jeruzalem maakte donderdag bekend dat de regering groen licht heeft gegeven voor de bouw van zo’n zevenduizend woningen voor Israëlische kolonisten in bezet Oost-Jeruzalem. De plannen moeten zo snel mogelijk afgerond en gerealiseerd worden, luidde de boodschap van de regering aan Turgeman. Dat melden The Times of Israel en andere Israëlische media.
Het zou gaan om plannen die eerder door de regering zijn vertraagd, nadat de Amerikaanse president Trump er in februari bij premier Netanyahu op had aangedrongen ‘to hold back on settlements for a little bit’. Dat was een tegenvaller voor Netanyahu en de machtige extremistische kolonistenbeweging, die op grond van een goddelijke belofte recht zegt te hebben op Palestijns grondgebied. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 had Trump zijn onomwonden steun voor Israëls koloniseringsproject uitgesproken. Veel kolonisten beschouwden zijn verkiezingsoverwinning als een teken van God, schreef de Huffington Post destijds. In februari echter had ook Trump het licht gezien:
‘I don’t believe that going forward with these settlements is a good thing for peace.’
Het weerhield de regering-Netanyahu er niet van in de loop van het jaar de bouw van duizenden nieuwe woningen in de Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem aan te kondigen, en voorzover er sprake was van terughoudendheid liet Netanyahu die snel weer varen. Eerder deze maand stelde hij dat zijn regering zich niets meer zou aantrekken van eerdere toezeggingen om alleen binnen bestaande nederzettingen te bouwen:
‘We decided to build in all parts of Judea and Samaria and we are building both inside and outside the settlements.’
Afgelopen dinsdag nog werden de werkzaamheden voor de bouw van een splinternieuwe nederzetting gestart, de eerste in 25 jaar. En eerder deze maand maakte minister Lieberman van Defensie bekend dat de regering sinds 1 januari de bouw van 8345 nieuwe woningen op de Westoever had goedgekeurd – ‘het hoogste aantal sinds 1992.’
De kolonisering van de Palestijnse Westoever en Oost-Jeruzalem is een ernstige schending van het internationaal recht, en wordt wereldwijd veroordeeld als de doodsteek voor de door de internationale gemeenschap nagestreefde ‘tweestatenoplossing’ en ‘rechtvaardige, duurzame en omvattende vrede’. Een half jaar geleden eiste de Veiligheidsraad opnieuw in harde bewoordingen dat Israël zijn bouwactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem ‘onmiddellijk en volledig’ zou staken. In het Statuut van Rome, het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof, wordt het koloniseren van bezet gebied gedefinieerd als een oorlogsmisdaad.
Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.
Tineke Lodders Politica