Jeruzalem 12 december 2017 Lees meer over

Honderd bekende artiesten keren zich tegen Trumps Jeruzalem-besluit

In harde bewoordingen bekritiseren meer dan honderd beroemdheden uit de wereld van de kunsten het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als Israëls hoofdstad. Onder hen Jullie Christie, Peter Gabriel en Mark Ruffalo. Namen van Nederlandse artiesten ontbreken.

Peter Gabriel, voormalig zanger van Genesis, is een van de ondertekenaars van de open brief aan Donald Trump.

In de open brief, maandag gepubliceerd in de Britse krant The Guardian, vestigen de honderd de aandacht op de desastreuze betekenis van Trumps besluit. Dat is in strijd met het internationaal recht en gaat ten koste van de Palestijnen en hun rechten, stellen zij. De Palestijnen worden als het ware uit het leven van hun eigen stad weggevlakt:

In recognizing Jerusalem as Israel’s capital, Donald Trump seeks to achieve through a declaration what Israel has been trying to do for 50 years through force of arms: to erase Palestinians, as a political and cultural presence, from the life of their own city.

De honderd wijzen op de onderdrukking en discriminatie die de Palestijnen in Oost-Jeruzalem als gevolg van vijftig jaar bezetting gedwongen ondergaan. Op de sluiting van Palestijnse politieke en culturele instellingen door de bezetter (niet toevallig zetelt de Palestijnse Autoriteit in Ramallah en niet in Jeruzalem). En op de voortgaande illegale ‘judaïsering’ van Oost-Jeruzalem, die gepaard gaat met wat de honderd noemen ‘een kruipend proces van etnische zuivering’.

De ondertekenaars loven het weerstandsvermogen van de Palestijnse bevolking van Oost-Jeruzalem, en spreken zich in hun slotzinnen hard uit tegen Trumps besluit:

We deplore his readiness to crown the Israeli military conquest of East Jerusalem and his indifference to Palestinian rights. As artists and as citizens, we challenge the ignorance and inhumanity of these policies, and celebrate the resilience of Palestinians living under occupation.

Onder de ondertekenaars zijn veel internationale beroemdheden: Julie Christie, Ken Loach, Mark Ruffalo, Peter Gabriel, Roger Waters, Vivienne Westwood en vele anderen. Nederlandse namen ontbreken, wellicht omdat er geen Nederlanders zijn benaderd. Een goede gelegenheid voor een eigen initiatief?

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy