Hoorzitting over proces tegen lijsttrekker Benny Gantz op 17 september in Den Haag

Terwijl ex-legerleider Benny Gantz hoopt dinsdag de Israëlische verkiezingen te winnen, buigt een rechter in Den Haag zich over de vraag of hij in Nederland kan worden vervolgd wegens oorlogsmisdaden. De zitting in Den Haag begint om 9.30 uur en is openbaar.

Benny Gantz, foto uit de tijd dat hij stafchef van het Israëlische leger was.

Het wordt dinsdag een dag met twee gezichten voor Benny Gantz. Als lijsttrekker van de politieke alliantie Kahol Lavan (‘Blauw en Wit’) hoopt hij de Israëlische verkiezingen te winnen, maar diezelfde dag vindt in Den Haag een hoorzitting plaats waarin de vraag centraal staat of hij en voormalig luchtmachtcommandant Amir Eshel in Nederland kunnen worden berecht wegens oorlogsmisdaden.

De hoorzitting vindt plaats in het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag, en begint om 9.30 uur. Het justitiepaleis ligt op loopafstand (tien minuten) van station Den Haag Centraal. De zitting is publiek toegankelijk. Bezoekers dienen zich te identificeren en 30-40 minuten voor aanvang aanwezig te zijn. Voertaal tijdens de zitting is Nederlands, maar voor een simultaanvertaling naar het Engels wordt gezorgd.

De zaak-Ziada

Zoals wij eerder berichtten spande de Palestijnse Nederlander Ismail Ziada in maart 2018 een rechtszaak tegen beide generaals aan vanwege het Israëlische bombardement op het huis van zijn familie in de Gazastrook op 20 juli 2014, tijdens de Israëlische ‘Operation Protective Edge’. Daarbij kwamen Ziada’s zeventig jaar oude moeder, drie broers, een schoonzus en een neefje van twaalf om het leven, alsmede een vriend van de familie die op bezoek was. Ziada houdt Gantz, destijds stafchef van het Israëlische leger, en Eshel, ten tijde van de aanval commandant van de luchtmacht, verantwoordelijk voor het besluit het huis zonder voorafgaande waarschuwing aan de bewoners te bombarderen.

Ziada’s advocaten, Liesbeth Zegveld en Lisa-Marie Komp van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, dienden een aanklacht tegen Gantz en Eshel in bij de rechtbank in Den Haag. Volgens de advocaten is het bombarderen van het huis onder internationaal recht verboden en een oorlogsmisdaad. Ziada eist compensatie voor de door hem geleden materiële en immateriële schade van ruim 535 duizend euro, plus vergoeding van de proceskosten.

Gantz en Eshel beroepen zich op hun immuniteit en stellen dat een Nederlandse rechtbank niet bevoegd is de zaak te behandelen, aangezien Ziada bij een Israëlische rechtbank zijn recht zou kunnen halen. Volgens Ziada’s advocaten is daar geen sprake van; de Israëlische rechtbanken ‘zijn feitelijk gesloten voor Palestijnen’, stelt Zegveld. Talloze Palestijnen die probeerden een zaak aan te spannen vanwege vermeende oorlogsmisdaden stonden in Israël voor een dichte deur, schreven wij eerder. Nederlanders als Ismail Ziada, die in het geval van mogelijke oorlogsmisdaden, genocide of misdaden tegen de menselijkheid niet hun recht kunnen halen in het betreffende land, kunnen volgens de Nederlandse wet terecht bij een Nederlandse rechtbank.

Meer informatie & crowdfunding

Meer informatie over de zaak is te vinden op de website van de Palestine Justice Campaign. De door Ziada’s advocaten ingediende processtukken zijn te lezen op de website van de Nuhanovic Foundation.

In de wetenschap dat de juridische procedure tegen Gantz en Eshel een te groot beroep zou doen op de financiële mogelijkheden van de familie Ziada, zijn vrienden en sympathisanten een crowdfunding-actie begonnen. Voormalig Pink Floyd-voorman Roger Waters verdubbelt de donaties tot het streefbedrag van 50 duizend euro bijeen is gebracht. Momenteel staat de teller op 40 duizend euro.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy