Voorlopige maatregel 24 januari 2024 Lees meer over

Internationaal Gerechtshof doet vrijdag 26 januari tussentijdse uitspraak in genocidezaak Zuid-Afrika tegen Israël

Gelast het Internationaal Gerechtshof Israël een staakt-het-vuren in Gaza in acht te nemen, zoals Zuid-Afrika wil? Daarover doet het hof vrijdag 26 januari om 13.00 uur uitspraak.

De rechters van het Internationaal Gerechtshof bijeen in het Vredespaleis tijdens de hoorzittingen in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël, 11-12 januari 2024. © Internationaal Gerechtshof

De met spanning tegemoet geziene uitspraak is live te volgen op de websites van het hof en van UN TV, zo maakte het Gerechtshof in een persbericht bekend. De uitspraak zal worden voorgelezen door rechter Joan E. Donoghue, de voorzitster van het hof.

Eind december klaagde Zuid-Afrika Israël bij het hof in Den Haag aan wegens schending van het Genocideverdrag tijdens zijn extreem gewelddadige militaire campagne in Gaza – we schreven er eerder over. Zuid-Afrika bepleitte de zaak op 11 januari in Den Haag. Een dag later verweerde Israël zich tegen de aanklacht.

Zuid-Afrika verzocht het hof met spoed een zogeheten ‘tijdelijke voorziening’ (voorlopige maatregel) te treffen, in casu een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te gelasten. Hangende de vraag of Israël zich daadwerkelijk schuldig maakt aan genocide – een uitspraak daarover kan enkele jaren op zich laten wachten – wil Zuid-Afrika zo voorkomen dat die intussen kan plaatsvinden. Israël op zijn beurt eist dat het hof het verzoek van Zuid-Afrika afwijst en de hele zaak nietig verklaart.

Uitspraken van het hof zijn bindend voor de betrokken landen, maar Israël heeft al laten weten zich niets van een bevel tot een staakt-het-vuren aan te zullen trekken. In Gaza heeft het inmiddels in 108 dagen tijd ruim 25 duizend Palestijnen gedood, onder wie 11-12 duizend kinderen, en de strook zo goed als onleefbaar gemaakt.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy