Oorlog tegen Gaza 23 januari 2024 Lees meer over

Regering gewaarschuwd: medeplichtigheid aan Gaza-horror leidt tot aangifte

Politici en ambtenaren kunnen worden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan Israëlische oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en mogelijke genocide in Gaza.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en haar Duitse collega Annalena Baerbock tijdens een bijeenkomst op 9 november 2023. Beiden werden aangeschreven door het Justice and Accountability for Palestine initiative. © Soeren Stache / dpa-pool / dpa / Alamy Live News

‘Wij waarschuwen de regering dat wij van plan zijn om aangifte te doen tegen ambtenaren en politici in Nederland wanneer er bewijzen zijn dat zij hebben geholpen bij, medeplichtig zijn aan, aangespoord hebben tot of materieel hebben bijgedragen aan het plegen van bovengenoemde internationale misdrijven.’

Dat schrijft de coalitie The Justice and Accountability for Palestine initiative in een brief die maandag werd bezorgd bij demissionnair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA). Een vergelijkbare brief werd gestuurd aan de regeringen van Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Steun verleend

In de brief zet de coalitie uiteen dat de genoemde Israëlische misdrijven zich na 7 oktober 2023 hebben voorgedaan, en dat politici en ambtenaren daarvan op de hoogte waren. Ook wisten zij al snel na 7 oktober dat die misdrijven zich zouden blijven herhalen. Wie Israël onder die omstandigheden steun verleent, maakt zich medeplichtig, stelt de coalitie.

Nederland heeft Israël politieke, economische en militaire steun verleend. Daaronder de levering van onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen. Tegen die levering spanden The Rights Forum, Oxfam Novib en PAX een kort geding aan. Maandag diende het beroep dat zij tegen de eerdere uitspraak aantekenden.

Simpele opdracht

De coalitie draagt de regering op haar Gaza-politiek onmiddellijk in overeenstemming te brengen met het internationaal recht en humanitaire kernbeginselen. De geldende regels zijn even simpel als dwingend: de regering mag op geen enkele wijze bijdragen, steun verlenen of helpen bij het plegen van internationale misdrijven.

De regering mag op geen enkele wijze bijdragen, steun verlenen of helpen bij het plegen van internationale misdrijven.

Concreet verlangt de coalitie zeven acties van de regering om aangifte te voorkomen. Daaronder de publieke veroordeling van Israëls rechtenschendingen; acute bescherming van en adequate hulp aan de burgers in Gaza; oproep tot een permanent staakt-het-vuren om verder verlies van mensenlevens te voorkomen; en een oproep aan de aanklager van het Internationaal Strafhof om het onderzoek naar de situatie in Palestina te versnellen.

Wereldwijd collectief

Het Justice and Accountability for Palestine initiative is een wereldwijd collectief van juridische organisaties, juristen en mensenrechtenverdedigers. Het doet onderzoek naar de betrokkenheid van personen en entiteiten bij misdaden in Palestina. Betrokkenheid leidt tot aangifte. Het collectief wordt vertegenwoordigd door het Palestine Institute for Public Diplomacy (PIPD), het European Legal Support Center (ELSC) en de juristen van Law for Palestine (Law4Palestine).

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy