Kom naar Den Haag 24 maart 2024 Lees meer over

Deze week bij de Tweede Kamer: vastenwake voor Gaza

Met een vastenwake voor Gaza maant hoogleraar Thea Hilhorst de regering tot effectieve actie om Israël te dwingen tot een staakt-het-vuren en vrije toegang van hulpgoederen. The Rights Forum steunt dit initiatief en roept burgers en organisaties op zich erbij aan te sluiten.

Op 17 maart werden duizenden kinderschoenen opgesteld op het Utrechtse Vredenburgplein. Zij symboliseren de circa 14 duizend kinderen die sinds 7 oktober 2023 in Gaza door Israël zijn gedood. Volgens de VN staan 1,1 miljoen Palestijnen in Gaza bloot aan ‘catastrofale ondervoeding’. Onder hen zijn honderdduizenden kinderen. © The Rights Forum

Dat kan door de wake te bezoeken, van maandag 25 tot vrijdag 29 maart bij de ingang van de Tweede Kamer. Of er anderszins solidariteit mee te betuigen. Ook en vooral roepen wij BN’ers op zich uit te spreken. Dat is bitter nodig om de regering tot actie te dwingen nu de Palestijnse bevolking door Israël wordt uitgehongerd.

Thea Hilhorst is als hoogleraar Humanitaire Studies verbonden aan het international Institute of Social Studies van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. In 2022 ontving zij de Spinozapremie, Nederlands hoogste wetenschappelijke onderscheiding. Zij weet waarover zij praat als het over de humanitaire ramp in Gaza gaat. En daarom komt zij nu in actie: om een ‘doorbraak’ te forceren, zodat het Nederlandse gedogen stopt en de ramp kan worden bestreden.

De wake verdient steun van iedereen die de ontmenselijking van 2,3 miljoen onschuldige Palestijnen niet langer kan aanzien.

Op LinkedIn motiveert Hilhorst haar wake onder verwijzing naar de ‘Goede Week’, de vasten­periode voorafgaand aan Pasen. Dit jaar valt die samen met de islamitische vastenmaand Ramadan. Vanuit dat perspectief zou een gezamenlijk teken van solidariteit met Hilhorsts initiatief een krachtig signaal zijn, waarbij zich ook joodse en andere organisaties kunnen aansluiten.

De wake verdient steun van iedereen die de ontmenselijking van 2,3 miljoen onschuldige Palestijnen niet langer kan aanzien; die vindt dat direct ingegrepen moet worden om hun hongerdood te voorkomen; en die zich realiseert dat actie nodig is wanneer de regering zelfs wegkijkt als Palestijnse kinderen gedwongen worden gras te eten.

De locatie van de wake, de ingang van de Tweede Kamer, is goed gekozen. Eind oktober werd de Kamer al opgeroepen om op te treden tegen de Israëlische strategie van uithongering, maar een motie van Volt en de SP werd verworpen: VVD, CDA, PVV, Omtzigt, ChristenUnie, SGP, JA21, Groep Van Haga en BBB stemden tegen.

De wake symboliseert de groeiende maatschappelijke onvrede over de Nederlandse Gazapolitiek. Veelzeggend is het protest dat ambtenaren en (voormalige) diplomaten al maanden laten horen. Elke donderdag om lunchtijd protesteert een groep van hen bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zij verdienen solidariteit.

Vastenwake voor Gaza bij de ingang van het Tweede Kamergebouw. Maandag 25 tot en met donderdag 28 maart: 08.00 tot 22.00 uur. Vrijdag 29 maart: 10.00 tot 12.00 uur. Volg de wake op Instagram via @vastenwake_voor_gaza. Of participeer via #FastingWakeForGaza.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy