Oorlog tegen Gaza 13 oktober 2023 Lees meer over

Nederland zet poort open voor oorlogsmisdaden door Israël

Onder de noemer dat Israël ‘het recht heeft zich te verdedigen’ wordt het volgende rampzalige hoofdstuk in het 75 jaar durende ‘conflict’ geschreven. Nederland laat het gebeuren.

Hulpverleners dragen het lichaam van een Palestijn die op 13 oktober werd gedood door Israëlische bombardementen op het vluchtelingenkamp van de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Israël wil dat 1,2 miljoen inwoners van de noordelijke Gazastrook zich binnen 24 uur naar dat gebied verplaatsen. © DPA / Alamy Live / Abed Rahim Khatib

Israël heeft 1,2 miljoen Palestijnen gemaand om binnen 24 uur hun huizen in het noordelijke deel van de Gazastrook te verlaten en naar het zuiden te vertrekken. Hoe zij hun bezittingen daarna zullen aantreffen is voorspelbaar: als een ruïne. Het gebied – inclusief Gaza-stad waar bijna een half miljoen mensen leven – zal zo goed als van de aardbodem verdwijnen.

De Israëlische oproep tot de volksverhuizing dient onder het internationaal recht vergezeld te gaan van garanties op veiligheid, onderdak en terugkeer. Die ontbreken volledig. Maar de onderliggende boodschap gaat nog veel verder: als u niet vertrekt doden we u.

Rutte biedt Israël de ruimte

Met een vermeend Israëlisch ‘recht om zich te verdedigen’, waar premier Rutte, minister Yesilgöz en vele andere politici de mond vol van hebben, heeft dit niets te maken. Dat recht is gebonden aan regels, waaronder het oorlogsrecht. Burgers, hulpverleners en journalisten mogen geen doelwit worden, laat staan onder een bommentapijt worden bedolven. En collectieve bestraffing is onder alle omstandigheden verboden. Punt. Dat horen onze politici te weten.

De gesuggereerde volksverhuizing is bovendien onmogelijk. Het gebied lijkt nu al op een maanlandschap waarin zelfs ambulances hun slachtoffers niet meer kunnen bereiken. In zes dagen gooide Israël zesduizend bommen op de Gazastrook. Ter vergelijking: de VS gooide tussen 2008 en 2019 in totaal 48.662 bommen op Afghanistan, een gemiddelde van 4.055 per jaar. Afghanistan heeft een oppervlakte van 652 duizend vierkante kilometer; de Gazastrook omvat 360 vierkante kilometer.

Kennelijk leeft onze premier nog geïsoleerder dan de bevolking van Gaza.

Onder de noemer ‘recht op zelfverdediging’ opent Rutte de poort voor oorlogsmisdaden. Terwijl het bommen regende beweerde hij eerder deze week dat Israël zich keurig aan de regels zal houden; daar was hij van overtuigd. Kennelijk leeft onze premier nog geïsoleerder dan de bevolking van Gaza. Feit is dat zijn opstelling volstrekt onverantwoordelijk en een premier onwaardig is. Uit de reacties uit onze achterban spreekt grote woede over zijn handelwijze.

Nieuwe Nakba

In zijn isolement mist de premier ook de angst van de Palestijnen voor een nieuwe Nakba. In 1947-1949 en 1967 werden respectievelijk 750 duizend en 400 duizend Palestijnen verdreven. Die hebben nooit kunnen terugkeren; hun recht van terugkeer wordt hen al decennia ontzegd, hun land is gestolen, hun huizen en bezittingen zijn geplunderd, hun samenleving is verwoest. Wie tegen deze achtergrond 1,2 miljoen Palestijnen oproept zich uit de voeten te maken dient zich te realiseren welke krachten hij daarmee ontketent.

De Haag moet geen oorlogsmisdaden vergoelijken, maar vrede bewerkstelligen.

Daarbij komt dat Rutte en zijn kabinetten nooit een poot hebben uitgestoken om het conflict te beëindigen of zelfs maar de Palestijnen in bescherming te nemen. Elke waarschuwing – en dat waren er vele – is door hem genegeerd. In dat daglicht dient zijn huidige opstelling te worden bezien. Om die reden roepen we hem en de rest van de Haagse politiek in een petitie op om nu direct in actie te komen: niet om oorlogsmisdaden te vergoelijken, maar om vrede te bewerkstelligen.

Intussen is het aantal doden aan Palestijnse zijde opgelopen tot 1.799, onder wie 583 kinderen en 351 vrouwen. Het aantal gewonden bedraagt 7.388, onder wie 1.901 kinderen. De cijfers werden halverwege deze middag bekendgemaakt door het ministerie van Gezonheid in Gaza, maar overal liggen nog burgers onder het puin. Wij zullen u van verdere ontwikkelingen op de hoogte houden.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy