Internationaal netwerk van advocaten bindt strijd aan met BDS‑beweging

Enkele honderden advocaten uit meer dan twintig landen verenigen zich in de bestrijding van de BDS-beweging. Ze krijgen steun van Israëls Orde van Advocaten en het Israëlische ministerie van Strategische Zaken.

Een aantal van de deelnemers aan de conferentie van het Legal Network Initiative in Jeruzalem.

In Jeruzalem is een nieuw wapen in Israëls zelfverklaarde ‘Oorlog tegen BDS’ onthuld: een internationaal netwerk van advocaten en juridisch experts dat tot in ‘iedere uithoek van de wereld’ de BDS-beweging moet gaan bevechten. Het zogeheten ‘Legal Network Initiative’ bestaat volgens nieuwswebsite Arutz Sheva uit ‘honderden advocaten uit twee dozijn landen’. Op een speciale conferentie in Jeruzalem tekenden volgens The Algemeiner meer dan 150 van hen een verklaring, waarmee de formele basis voor de organisatie werd gelegd.

Uitbreiding Israël-lobby

De conferentie was georganiseerd door The International Legal Forum (ILF) – een Israëlische NGO die wereldwijd steun verleent aan advocaten, organisaties en activisten bij het bestrijden van de BDS-beweging –, de Israëlische Orde van Advocaten en het ministerie van Strategische Zaken, dat geldt als het Israëlische hoofdkwartier in de Oorlog tegen BDS. Het ministerie werkt nauw samen met het internationale conglomeraat van pressiegroepen, politici en donoren dat bekendstaat als de bezettingslobby (alias ‘Israël-lobby’). Die lobby heeft er met het Legal Network Initiative een nieuwe afdeling bij.

De ruim 150 aanwezigen discussieerden drie dagen over uiteenlopende aspecten van de internationale beweging die Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) wil dwingen tot het respecteren van de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht. Gespreksonderwerpen waren onder andere lokale BDS-organisaties en wat wordt genoemd ‘acties tegen Israël in de VN-Mensenrechtenraad en het Internationaal Strafhof’. Tussendoor werd het gezelschap toegesproken door minister van Strategische Zaken Gilad Erdan en minister van Justitie Ayelet Shaked, en ontvangen door president Reuven Rivlin.

In de frontlinie

Eens te meer blijkt hoe massief de inzet van de Israëlische staat is als het gaat om het bevechten van partijen die dreigen Israëls illegale bezettings- en koloniseringspolitiek iets in de weg te leggen. Jongstleden november publiceerde The Rights Forum een analyse van de bij de strijd betrokken partijen en de vérgaande methoden waarvan zij zich bedienen. Daartoe behoren ook juridische middelen. Zo maakt de Israëlische regering sinds maart 2016 gebruik van een Amerikaans advocatenkantoor om de BDS-beweging in de Verenigde Staten en Europa te bestrijden.

Opnieuw ook blijkt hoezeer Israël de strijd voorstelt als een ‘oorlog’ tegen een vijand die uit is op de ‘delegitimering’ of zelfs ‘vernietiging’ van Israël. Minister Erdan verklaarde dat het Legal Network Initiative in de ‘frontlinie’ zal opereren teneinde ‘Israël en het joodse volk te verdedigen’. Hoogleraar internationaal recht Eugene Kontorovich, hoofdzakelijk werkzaam voor de Israëlische NGO Kohelet Policy Forum, noemde BDS ‘het gezicht van de economische oorlogvoering tegen Israël’. De Amerikaanse jurist Richard Heideman, tevens voorzitter van de American Zionist Movement, stelde dat het tijd is voor een ‘offensief’. En Yifa Segal, directeur van medeorganisator ILF, schetste ‘het ware gezicht van de BDS-beweging’ als ‘een leugencampagne die louter is gericht op de vernietiging van ons bestaan in de joodse staat’.

Slagvelden

Namens het ministerie van Strategische Zaken was ook Tzahi Gavrieli aanwezig, directeur van de ‘Task Force Against Delegitimization’ van het ministerie. Hij omschreef de activiteiten van zijn afdeling als tweeledig. Enerzijds gaat het om ‘het ontmaskeren van de delegitimerings- en BDS-campagnes als discriminatoire haatpropaganda’. Daarvoor gebruikt de afdeling ‘uiteenlopende middelen voor uiteenlopende doelgroepen, in verschillende talen’. Anderzijds om het creëren van ‘podia voor het netwerk, pro-Israël-organisaties en hun deskundigen om samen te werken, te communiceren, de waarden van Israël te delen en een gemeenschappelijke boodschap vast te stellen’.

Volgens Gavrieli werpt de offensieve aanpak van wat wel de anti-BDS-beweging wordt genoemd vrucht af. Dat is mede de verdienste van het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere ministeries, zei hij. Die zijn actief op enkele van de ‘ingewikkelder slagvelden’. Voorbeelden van zulke slagvelden zijn ‘het Internationaal Strafhof en de Verenigde Naties’.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy